Svet
8 ogledov

V Siriji novi spopadi

Ranjenec Reuters
V Siriji znova hudi spopadi, Evropska unija (EU) pa uvaja sankcije zoper soprogo sirijskega predsednika.

Spopadi ne ponehajo

Od včeraj potekajo na severu Sirije, v bližini meje s Turčijo, hudi spopadi med sirijskimi uporniki in vladnimi silami. Vojska, zvesta predsedniku Bašarju Al Asadu, bombardira območje ob mestu Azaz. Napadi so že terjali smrtne žrtve na obeh straneh, tudi pri civilistih. Mesto Azaz je strateško zelo pomembno, saj je to pot, po kateri civilisti bežijo iz Sirije, hkrati pa predstavlja tudi glavno preskrbovalno žilo za uporniško Svobodno sirsko vojsko. Nadaljuje se tudi silovito obstreljevanje mesta Homs.

EU nad ženo Al Asada

Zunanji ministri EU pa naj bi zoper soprogo predsednika, Asmo Al Asad, ki je bila sicer rojena v Veliki Britaniji, uvedli sankcije. Al Asad in soproga bosta med dvanajstimi Sirci, ki jim bodo zamrznili premoženje v tujini in prepovedali potovanje.

Diplomatska prizadevanja

Mednarodna skupnost si še naprej prizadeva, da bi z diplomatskimi prizadevanji ustavili nasilje, ki že več kot leto dni divja po Siriji.

Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) in Arabske lige Kofi Annan se bo konec tedna na pogovore o razmerah v Siriji odpravil v Rusijo in na Kitajsko. Ravno ti dve državi sta blokirali resolucijo ZN zoper Sirijo. V uporu je do zdaj umrlo okoli osem tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.