Svet
13 ogledov

V Siriji ubita novinarja

Marie Colvin EPA
Sirska vojska je med bombardiranjem mesta Homs ubila dva tuja novinarja in jih nekaj ranila. Bombardirali so medijsko središče v okrožju Baba Amr.

Sirska vojska je med bombardiranjem medijskega središča v okrožju Baba Amr v mestu Homs ubila ameriško novinarko Sunday Timesa Marie Colvin in francoskega fotografa Remija Ochlika. Poleg njiju naj bi bili v napadu ranjeni še najmanj trije tuji novinarji, piše BBC.

Tako Colinova kot Ochlik sta bila vojna poročevalca na Bližnjem vzhodu in drugod. Colvinova je bila edina novinarka britanskih medijev, ki je poročala iz Homsa. Pred dnevi je za televizijo CNN v živo poročala o prelivanju krvi v Siriji in o tem, da je videla umreti otroka. Dodala je še, da "tukajšnji prebivalci čakajo na masaker". "V Baba Amru je 28 tisoč ljudi. Sirska vojska ne bo dovolila, da zapustijo nevarna območja, napadli bodo tudi civiliste."

Po navedbah aktivistov naj bi bilo torkovo obstreljevanje mesta najhujše od začetka ofenzive.

Novinarji v Siriji nezakonito

Tuji novinarji so se v prejšnjih mesecih poskušali nezakonito prebiti v Sirijo in poročati o protestih proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Ta je sicer večini tujih novinarjev in skupinam za človekove pravice prepovedal vstop v državo.

V Homsu je pred mesecem dni že umrl dopisnik francoske televizije Gilles Jacquier. Življenje je izgubil v eksploziji mine v bližini skupine novinarjev, ki je pokrivala proteste med obiskom, ki so jih organizirale sirske oblasti, piše STA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.