Svet
5 ogledov

V Siriji ubitih že 3.000 ljudi

Po petkovih molitvah so se na ulicah nekaterih sirijskih mest znova zbrali prote Žurnal24 main
Od začetka protivladnih protestov v Siriji, ki jih vladne sile skušajo zatreti z nasiljem, je bilo ubitih več kot tri tisoč ljudi.

Med ubitimi je že najmanj 187 otrok, je opozorila komisarka Združenih narodov za človekove pravice Navi Pillay. Poudarila je, da so najmanj sto ljudi v zadnjih desetih dneh ubili "ostrostrelci in z uporabo sile proti miroljubnim protestnikom", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sirska vlada očitno ni uspela zaščititi svojega prebivalstva. Zato bi morala to storiti mednarodna skupnost, preden bo stalno neusmiljeno nasilje in ubijanje državo pripeljalo v vseobsežno državljansko vojno," je poudarila Pillayjeva. "Mednarodna skupnost mora govoriti v en glas in zaščititi sirsko prebivalstvo," je dodala.

Na stotine mučenih

V sedmih mesecih naj bi bilo aretiranih, zaprtih, mučenih ali pa pogrešanih na stotine protestnikov. Žrtve nadlegovanja so tudi njihove družine in oporečniki v tujini, je povedal tiskovni predstavnik Pillayeve, Rupert Colville.

Iz Sirije medtem poročajo o nadaljevanju nasilja. V današnjem nasilju po državi ubitih 36 ljudi, od tega 25 vojakov, medtem ko narašča oborožen upor nasilju vladnih sil nad protestniki. Deset civilistov je bilo ubitih v mestu Banaš na severozahodu države, devet pa v Dari, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.