Svet
10 ogledov

V Siriji več smrtnih žrtev

Bomba v Turčiji Reuters
Iz več sirskih mest danes poročajo o spopadih, ki so zahtevali najmanj 23 smrtnih žrtev, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Polovico žrtev je zahteval napad režimske vojske na mesto Karal al Šakri v pokrajini Dara.

O napadih režimskih sil poročajo tudi iz Homsa in Alepa, medtem ko naj bi uporniki zabeležili več zmag na severu države ob meji s Turčijo.

Tam so razmere po sirskem minometnem napadu prejšnji teden, v katerem je umrlo pet turških civilistov, še vedno napete.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes stopnjevanje napetosti ob meji označil za "izjemno nevarno". V govoru na zasedanju Sveta Evrope v Strasbourgu je opozoril, da se utegne nestabilnost iz Sirije razširiti na celotno regijo.

Medtem pa je televizijska postaja Al Džazira poročala, da namerava sirski predsednik Bašar al Asad prebegniti v Rusijo.

V Rusiji jih čakajo stanovanja

Sklicujejo se na nekdanjega al Asadovega svetovalca za odnose z javnostmi, ki pravi, da se sirski predsednik zaveda, da ne bo mogel ostati na oblasti. V Rusiji naj bi bilo zanj in za njegovo širšo družino že pripravljenih 300 stanovanj.

Predstavnik sirske opozicije, vodja nacionalnega sveta Abdulbaset Sieda, pa je nekoliko omilil stališče glede prihodnje vloge al Asadove stranke Baas. Kot je dejal, bi stranka lahko imela vlogo v politični prihodnosti Sirije, če ne bi sodelovala v pobojih.

Doslej je opozicija vztrajala, da ne bodo pristali na nič drugega kot na popolno odstranitev vseh sodelavcev režima z oblasti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.