Svet
8 ogledov

V Siriji za poslanko tudi 710 žensk

Volitve Sirija EPA
V Siriji so kljub vstaji parlamentarne volitve. Po navedbah režima so volitve, tako kot pred tremi meseci sprejeta nova ustava, korak v smeri k demokraciji, opozicija pa jih označuje za farso in ljudi poziva k bojkotu.

Za 250 poslanskih mest se poteguje 7195 kandidatov, med njimi 710 žensk. Volitve bi sicer morale potekati že septembra lani, a jih je al Asad preložil, da bi v tem času izvedel reforme, vključno s sprejetjem nove ustave. Slednja je predvidela tudi ustanavljanje novih strank, morebitnih tekmic vladajoči stranki Baas.

Pred volitvami je bilo ustanovljeno sedem strank

Pred volitvami je bilo ustanovljenih devet strank, med njimi se jih sedem s svojimi kandidati poteguje za poslanske sedeže. Vendar, kot opozarja opozicija, sprememb ni pričakovati. Zmago naj bi, tako kot leta 2007, odnesla Nacionalna napredna fronta – koalicija pod vodstvom al Asadove stranke Baas.

Poziv k volitvam

Medtem ko je režim volitve predstavljal kot korak v smeri k demokraciji, je opozicija poudarila, da so politične reforme brez njihovega vložka in sodelovanja farsa. Opozicija je Sirce pozvala, naj se volitev ne udeležijo, strokovnjaki pa opozarjajo, da bodo volitve zaradi bojkota opozicije neverodostojne in ne bodo prinesle uravnoteženja moči.

Prekinitev ognja

V Siriji je 12. aprila sicer začela veljati izjemno krhka prekinitev ognja, ki jo je dosegel posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige Kofi Annan. Kljub temu iz države dnevno prihajajo novice o novih in novih žrtvah nasilja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.