Svet
9 ogledov

V Siriji znova protesti

V minulih dneh je bilo v protestih ubitih več deset ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V Siriji znova potekajo množični protivladni protesti, čeprav je vlada v četrtek sporočila, da razmišlja o obsežnih reformah in možnosti ukinitve izrednih razmer, ki veljajo že od leta 1963.

Med protestniki, ki se zadnje dni zbirajo na ulicah sirskih mest, od Damaska do mesta Dara na jugu države, je bilo samo v Dari ubitih več deset ljudi, v petek pa so tuje agencije poročale o 20 novih žrtvah demonstracij.

Po navedbah organizacij za zaščito človekovih pravic je bilo v Dari ta teden ubitih okoli sto ljudi, medtem ko oblasti trdijo, da je bilo ubitih deset protestnikov. Varnostne sile naj bi tudi v Dari streljale na protestnike, ki so se zbrali pred domom guvernerja mesta, ki je bil na začetku tedna odstavljen.

Ulice so zasedli tudi privrženci režima, ki so vzklikali gesla v podporo predsedniku Bašarju al Asadu.

Na ulicah vojska, novinarji iz mesta

V Dari je bilo danes zjutraj mirno, na ulicah je bilo sicer veliko vojske, novinarji pa so morali pred petkovimi molitvami, po katerih ponavadi izbruhnejo protesti, zapustiti mesto.

V bližnji vasi Sanamen je kasneje prišlo do streljanja, v katerem je bilo po navedbah neimenovanega aktivista za človekove pravice ubitih 17 ljudi. Kot je povedal, je streljanje izbruhnilo, ko so se protestniki namenili proti Dari. Teh informacij za zdaj sicer ni mogoče preveriti pri neodvisnih virih ali v okoliških bolnišnicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.