Svet
15 ogledov

V Slovenijo mimo Beograda

V takih vrstah so v Beogradu še letos poleti čakali na vizume za odhod v tujino. Žurnal24 main
Ukinitev viz. Najbolj veseli mladi. Najbogatejših vizumi niso ovirali.

“Odzivi iz Črne gore so si podobni: gre za najboljšo novico zadnjih 20 let,” pravi Sanja Prelević, slovenska dopisnica za črnogorski časopis Vijesti.

“Navdušeni so predvsem mladi, ki zdaj lahko prosto potujejo,”
dodaja Prelevićeva, hkrati pa opozarja, da zaradi gospodarske krize ni takega navdušenja, kot bi bilo sicer.

Lažje brez vizumov
Študenti. Na ministrstvu za zunanje zadeve so včeraj sprejeli 30 študentov ekonomske fakultete v Podgorici. Njihova pot v Slovenijo in prestop meje naj bi potekala gladko in prijazno.

Adria Airways. Od marca 2010 vzpostavlja redno povezavo z Beogradom.

Veliko lažje v Slovenijo
“Preden je lahko nekdo iz Srbije potoval v Slovenijo, se je moral vsaj dvakrat zglasiti na slovenskem veleposlaništvu v Beogradu,” pa pravi Jelica Greganović, slovenska dopisnica srbskega B92. Dodaja, da to lahko pomeni tudi 500 kilometrov dolgo pot, za katero si je moral prosilec vzeti dopust. “Dogajalo se je tudi, da je nekdo, ki je rezerviral hotel v Sloveniji, dobil datum razgovora o vizumu dan po tem, ko se jim je že začel aranžma,” še pravi Greganovićeva.

Večji obisk Črnogorcev v Sloveniji pa napoveduje Prelevićeva, katero so kolegi že klicali za pomoč pri rezervacijah. Dodaja, da pričakujejo zaradi ukinitve vizumov na črnogorski obali desetodstotni upad gostov iz Srbije in Makedonije.

Bogati niso imeli težav

“Najbogatejši težav niso imeli niti v času vizumov,” pa sta se glede vprašanja, kaj ukinitev pomeni za petične goste, strinjali tako Greganovićeva kot Prelevićeva.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.