Svet
13 ogledov

V službo do 70. leta

Mladi, danes stari 12 let, bi se po eni od idej Evropske komisije lahko upokojil Žurnal24 main
Upokojevanje. Jutri bo Evropska komisija predstavila Zeleno knjigo z idejami o reformi pokojninskih sistemov.

Ideje. V Evropski uniji se začenja javna razprava o upokojevanju ob trenutnih izzivih gospodarske krize in staranja prebivalstva, pojasnjujejo v predstavništvu Evropske komisije v Ljubljani. V Zeleni knjigi piše, da bo treba dvigniti starostno mejo za upokojevanje, s čimer se bodo razbremenile javne finance. Po eni od idej naj bi se tako najpozneje do leta 2060 upokojevali šele pri 70 letih. A te ideje in priporočila niso zavezujoča – pokojninski sistem je namreč v pristojnosti nacionalnih zakonodaj držav članic.

Zmožni delati do 70. leta?

Učitelji bi z veseljem nadaljevali delo v polovičnem delovnem času, a jim ga ne dajo.
Metoda Dodič Fikfak, KIMDPŠ

“Če se tako odločimo čez nekaj let, je treba z delavci danes intenzivno delati v smeri razvoja delovne čilosti in ne iztrošenosti!” poudarja predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa (KIMDPŠ) pri UKC Ljubljana Metoda Dodič Fikfak, ki je prepričana, da smo zmožni delati do 70. leta.

Dodič Fikfakova ob tem poudarja, da mora država, če ne želimo, da nas prihodnost spet ujame nepripravljene, zgarane in iztrošene, narediti načrt in ga takoj začeti izvajati, “sicer se invalidnosti in prezgodnjemu upokojevanju ne bo mogoče izogniti”.

Kdaj gremo v pokoj
Slovenija. Povprečen moški pri 61 letih, ženska pri 57.
Španija, Nemčija. Upokojijo se pri 65 (vlada se pogaja za zvišanje na 67 let).
Norvežani. So rekorderji – upokojujejo se pri 67 letih.

Bolj prilagodljiva pa bodo morala biti tudi delovna mesta: “Treba je razmišljati denimo o skrajšanem urniku, mogoče celo deljenem na več delov, delu na domu, počasnem prehodu v pokoj ... Prav tako bo treba prilagoditi delovna mesta starejšim, ki so sicer počasnejši, motorično nerodnejši, a modrejši.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.