Svet
5 ogledov

V smeti 89 milijonov ton hrane

hrana: 28.05.2004, aditivi v hrani, trgovina Maxi, Ljubljana, artikli v hladilni ?eljko Stevani?
Evropska komisija zbira predloge, kako zmanjšati količine zavržene hrane.

V Evropi vsako leto zavržemo okoli 89 milijonov ton hrane, ugotavljajo pri Evropski  komisiji. Če ne bomo ustrezno ukrepali, se lahko ta količina do leta 2020 poveča že na 126 milijonov ton. "To je moralno in ekonomsko nesprejemljivo, še bolj strahotno pa je, če pomislimo na vire, ki so potrebni za proizvodnjo teh 89 milijonov ton hrane. Vsi ti viri gredo v nič. Nekaj je narobe s sistemom,“ je ob tem dejal evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Na vsem svetu se na leto zavržeta okoli dve milijardi ton hrane, kar je med polovico in tretjino vse hrane, ki je proizvedena.

Evropska komisija (EK) je tako prav danes začela javno posvetovanje o proizvodnji in porabi hrane v EU. Pri tem lahko sodelujejo tudi vsi državljani. Poleg nevladnih organizacij, podjetij in javnih institucij jih EK vabi, naj predlagajo takojšnje ukrepe za zmanjšanje količin zavržene hrane ter podajo predloge, kako zagotoviti ustrezno rabo virov pri proizvodnji hrane. Posvetovanje je odprto do 1. oktobra, državljani pa lahko svoje predloge oddajo na tej spletni povezavi (v angleškem jeziku).

Predlogi, zbrani v okviru posvetovanja, bodo tudi ena od podlag za pripravo sporočila o trajnostni hrani, ki ga bo EK pripravila predvidoma do konca leta.

Po ocenah EK vse več analiz opozarja na dolgoročno vzdržnost trenutnih trendov v proizvodnji in porabi hrane. Prehranski sistem ima tudi velik vpliv na okolje prek izpustov toplogrednih plinov, uporabe obdelovalne zemlje in vodnih virov, onesnaženja ter zaradi posledic uporabe herbicidov in pesticidov.

Komentarjev 3
  • mia 19:13 15.julij 2013.

    bolnicam, humanitarne organizacije, brezdomcem, brezposelnim....

  • mia 19:07 15.julij 2013.

    tudi v evropi nimajo vsi za jesti, lahko bi hrano darovali šolam, vrtcem, domovom upokojencev

  • dragec 14:44 15.julij 2013.

    Evropski birokrati zbirajo podatke - v Afriki - Aziji.......vlada lakota???