Svet
4 ogledov

V Španiji aretirali domnevne teroriste

Lisice aretacija policija iStockphoto Žurnal24 main
Španska policija je v sredo aretirala tri domnevne člane teroristične mreže Al Kaida, ki je verjetno načrtovala napad v Španiji ali kaki drugi evropski državi. Našli so večjo količino razstreliva.

Kot je na novinarski konferenci povedal španski notranji minister Jorge Fernandez Diaz, gre za eno največjih policijskih preiskav proti teroristični skupini Al Kaida do zdaj. Eden od aretiranih naj bi bil "zelo pomemben operativec v mednarodni strukturi Al Kaide". Kot je še povedal, "obstajajo jasni znaki, da bi lahko aretirani načrtovali napad v Španiji ali Evropi".

Našli so večje količine razstreliva

V stanovanju, ki ga je trojica najela v kraju La Linea de Concepcion v Andaluziji na jugu države, so policisti našli dovolj eksploziva za razstrelitev avtobusa. Mediji so pred tem poročali, da je bil najden tudi strup, a je minister to zanikal.

Povedal je, da so od tujih tajnih služb prejeli obveščevalne podatke, po katerih naj bi imel eden od aretiranih "obsežne izkušnje z izdelovanjem strupov in avtomobilov bomb".

Aretirali tri osebe

Enega od osumljencev so aretirali v stanovanju v Andaluziji, ostala dva pa v osrednji provinci Ciudad Real. Z avtobusom sta bila na poti iz Cadiza v Irun pri meji s Francijo. Eden od njiju se je ob aretaciji silovito upiral. Trojico naj bi že nekaj časa spremljali, za akcijo pa se je policija odločila, ko je bilo videti, da zapuščajo državo.

Španski mediji so pred tem poročali, da so bili aretirani dva Čečena in turški državljan. Minister je potrdil, da je eden državljan Turčije, dva pa da prihajata z območja nekdanje Sovjetske zveze. Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da je bil eden Čečen, drugi pa Rus. Turek naj bi bil tisti, ki so ga prijeli v stanovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.