Svet
15 ogledov

V Splitu tudi Slovenke

1/15
Žurnal24 main
Varnostne razmere na splitski paradi ponosa ušle izpod nadzora. Prireditev so prekinili. Izgredniki so se udeležencev lotili s petardami in kamenjem. Na paradi tudi osem Slovenk.

Po zadnjih podatkih so iz splitske Rive evakuirali vse udeležence shoda v podporo enakim pravicam za vse vrste družin. Hrvaški mediji poročajo, da so jih iz splitske Rive prepreljali v maricah. Po zadnjih podatkih je policija prijela okoli 400 izgrednikov, zdravniško pomoč pa naj bi poiskalo okoli 50 ljudi.

Neverjetno je, da 1000 kilometrov pomeni takšno razliko. Vesela sem, da je stanje v Slovenijo takšno kot je. Na nek način smo se osvobodili barbarskega Balkana.
Barbara Rajgelj

Na paradi tudi osem Slovenk
"V Split se je odpravilo osem Slovenk, s katerimi sem bila v kontaktu. Policisti so jih z maricami spravili iz centra mesta. Bilo je kar napeto, ampak sedaj je vse v redu. Dogajanje sem spremljala preko hrvaških medijev in v nekem trenutku sem bila resno zaskrbljena“ nam pove Barbara Rajgelj,
lastnica gejem in lezbijkam prijaznega lokala Cafe Open.

“Policija je poskrbela za varnost, vendar pa so bili udeleženci parade na določenih mestih še vedno izpostavljeni predmetom, ki so jih metali izgredniki“ dodaja. Ena izmed slovenskih udeleženk splitske parade je po njenih besedah v nekem trenutku samo zaprla oči in hodila, “saj ni vedela kaj se bo zgodilo“.

"Niste vredni tega življenja"
Skupina 200 udeležencev parade ponosa, ki jih varovalo več kot 500 policistov, se je po ulicah Splita odpravila nekaj po drugi uri popoldne. Sprevod je spremljal celo policijski helikopter.

Fotografije parade si oglejte TUKAJ.

V trenutku, ko so udeleženci parade prečkali mestno tržnico, so jih branjevke zmerjale z besedami "Da vas ni sram" in "Niste vredni tega življenja". Po poročanju hrvaških spletnih portalov so nizkotne opazke padale z vseh strani. Policija je takoj prijela vsakega, ki je pokazal najmanjši znak nasilja.

"Zasuli so jih s kamenjem"
Najhujše se je zgodilo na splitski Rivi, kjer so izgredniki nad udeležence začeli metati petarde, navijaške bakle, paradižnike in kamenje. Po poročanju 24sata naj bi se zbralo kar 20 tisoč protestnikov, policisti pa naj bi jih prijemali kot po tekočem traku. "Vidim številne ljudi, ki močno krvavijo," je za Index.hr povedal eden izmed udeležencev parade. Po navedbah Jutarnjega lista je med ranjenimi tudi snemalec RTL-a, ki ga je v glavo zadel kamen, fotoreporter 24sata in novinar hrvaške tiskovne agencije Hina.

Izgredniki pozivli k ubijanju

Index.hr poroča, da so organizatorji okoli četrte ure policijo zaprosili, naj udeležence evakuira. Zbranim novinarjem, v katere je prav tako letelo kamenje, je predstavnica lezbičnega društva Kontra Sanja dejala: "Policija in država nista zagotovili naše pravice do javnega zbiranja. To je hujši polom, kot je bil tisti v Beogradu ali Zagrebu. Zato prekinjamo parado in tako pač ne moremo v EU."  Kakih 50 aktivistov je ob zvokih pesmi ''Gej je o.k.'' razvilo svoje simbole, medtem ko so protestniki s sovražnimi gesli pozivali k ubijanju udeležencev aktivistov.

 

Stanje se je umirilo šele okoli 16. ure. Množica protestnikov se je močno zmanjšala, aktivisti pa so nadaljevali s programom. Nekaj pred pol peto uro so se udeleženci povorke v spremstvu policije odpravili iz prizorišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.