Svet
101 ogledov

V spomin na žrtve holokavsta

Originalni napis "Delo osvobaja". (Foto: Muzej Auschwitz) Žurnal24 main
Svet danes obeležuje mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Tema letošnjega dne, ki ga obeležujemo na obletnico osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, so potovanja skozi holokavst. V tej luči bo danes v nekdanjem taborišču zasedanje poslancev več držav. Niz dogodkov se v teh dneh odvija tudi v Sloveniji.

Slovenija šestič obeležuje nacionalni dan spomina na holokavst, v luči letošnje teme pa se tokrat še posebej spominja 70. obletnice največjih deportacij Judov s slovenskega ozemlja v koncentracijska taborišča.

Osrednja slovenska prireditev je v organizaciji Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije potekala v nedeljo v centru urbane kulture Kino Šiška, več dogodkov pa se odvija tudi v okviru projekta Šoa – spominjajmo se, ki ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Mednarodni dan spomina obeležujejo tudi drugod po svetu. Na prizorišču nekdanjega taborišča smrti na jugu Poljske bosta danes potekala medparlamentarno zasedanje in spominska slovesnost. Obeh dogodkov se bo udeležila več kot polovica kneseta, pa tudi poslanci iz Poljske, ZDA, Kanade in vrste drugih držav.

V Nemčiji bo ob obletnici tragedije tradicionalno potekala slovesna seja bundestaga, na kateri bo navzoč tudi predsednik Joachim Gauck, častni gost pa bo 95-letni ruski pisatelj Danil Granin.

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Ban Ki Moon je ob mednarodnem dnevu spomina spomnil na svoje potovanje v Auschwitz, ki ga po lastnih besedah zaradi grozljivih ostankov sredstev genocida ne bo nikoli pozabil. Spomnil je, da so bili ZN ustanovljeni, da se takšne grozote ne bi več ponovile.

ZN so 27. januar leta 2005 razglasili za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta, od leta 2008 pa ga obeležujemo tudi v Sloveniji. Danes mineva 69 let od osvoboditve koncentracijskega taborišča Auschwitz, v katerem je med drugo svetovno vojno v plinskih celicah ali poskusih nacističnih znanstvenikov umrlo med 1,1 in 1,5 milijona ljudi, pretežno Judov. V holokavstu je umrlo okoli šest milijonov Judov.

 

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 12:02 28.januar 2021.

    https://www.norakrava.si/predsednik-pahor-s-seksi-fotografijo-obelezil-spomin-na-osvoboditev-auschwitza/

  • URIAH HEEP 09:55 27.januar 2014.

    Skratka, Židej(bankirji in njihove korporacije, ki so financirale Nacije), žrtvujejo žide svojemu bogu, kot najvišje možna oblika žrtvovanja.ZIONIZEM = fašizem oz SATANIZEM

  • URIAH HEEP 09:53 27.januar 2014.

    When the Hebrew Bible was translated into Greek, as the Septuagint, the translators used the Greek term to translate the "burnt offering" in Ancient Israel.[3][4] A "burnt offering" (Hebrew: עלה‎, `olah - from the verb "to cause to ascend," hence ...prikaži več "burn") is a type of Biblical sacrifice, specifically an animal sacrifice in which the entire sacrifice is completely burnt, consumed totally by fire. The term "burnt offering" derives from the Septuagint translation, itself deriving from the Biblical phrase "an offering made by fire", which occurs in the description (Leviticus 1) of the offering.[5] This form of sacrifice, in which no meat was left over for anyone, was seen as the greatest form of sacrifice[5] and was the form of sacrifice permitted by Judaism to be given at the Temple by Jews and non-Jews.[5]