Svet
526 ogledov

V spopadih s policijo poškodovanih več deset ljudi

Katalonija protesti Epa
Najhuje je bilo na letališču v Barceloni, kjer so morali odpovedati več letov.

Na množičnih protestih, ki so po obsodbi devetih nekdanjih katalonskih voditeljev izbruhnili v Barceloni in nekaterih drugih katalonskih mestih, je bilo v ponedeljek zvečer v spopadih med protestniki in policijo ranjenih najmanj 75 ljudi. Najhuje je bilo na barcelonskem letališču, kjer so odpovedali več kot sto letov.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so policisti na več tisoč protestnikov, ki so se zbrali na barcelonskem letališču Prat, streljali s penastimi naboji ter proti njim uporabili gumijevke. Protestniki pa so na policiste metali različne predmete in jih pršili z gasilskimi aparati ter razbijali okna. Spopadi so trajali dolgo v noč.

Katalonija protesti | Avtor: Epa Epa

Po navedbah katalonskih služb za nujno pomoč so zdravniško pomoč nudili najmanj 75 ljudem, ki so bili ranjeni v spopadih.

Na barcelonskem letališču so odpovedali 108 letov. Protestniki so tudi blokirali dostop do postaje podzemne železnice ter železnice, ki letališče povezujeta z mestom. K blokadi letališča je pozvala civilnodružbena organizacija Tsunami Democratic. Protestniki so blokirali tudi več cest in železniških prog po regiji, med drugim v Gironi.

Katalonija protesti | Avtor: Epa Epa

Katalonija protesti Cerar: Ne smemo se vmešavati Svet Katalonci na ulicah, spopad s policijo

Protestniki so se spontano začeli zbirati v Barceloni in Gironi kmalu po objavi sodbe španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo med devet in 13 let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Katalonija protesti | Avtor: Epa Epa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 15:06 15.oktober 2019.

    Evropa si zatiska oči pred špansko avtokracijo ! Katera bo naslednja država ?