Svet
14 ogledov

V spopadih za oblast umrli trije otroci

Žalovanje na Tajskem Reuters
Šestletna punčka, ki je bila ranjena v nedeljskem napadu z granato v Bangkoku, je danes umrla. S tem se je število otrok, ki so konec tedna umrli v političnem nasilju, povečalo na tri.

Politična kriza na Tajskem, ki je izbruhnila novembra lani z množičnimi protesti z zahtevo po odstopu premierke Jingluk Šinavatra, v zadnjih dneh postaja vse bolj nasilna.

V soboto je eksplozija garante blizu kraja, kjer so v zgodovinskem delu prestolnice potekali protivladni protesti, zahtevala življenje 59-letne ženske in štiriletnega fantka. Danes je ranam podlegla njegova šestletna sestra. Ranjenih je bilo 22 ljudi. Policija je sporočila, da je granato v množico izstrelil neznani napadalec.

Petletna deklica je bila ubita že v soboto med streljanjem na protivladnih protestih v provinci Trat na vzhodu države.

To je prvič od izbruha politične krize, da so med smrtnimi žrtvami tudi otroci. Zaradi tega je zaskrbljenost izrazil generalni sekretar ZN Ban Ki Mun, danes pa tudi Sklad ZN za otroke (Unicef), ki je starše pozval, naj na proteste ne hodijo z otroki.

Skupno že 21 mrtvih 

Danes je ranam podlegel tudi policist, ki je bil pred enim tednom ustreljen v glavo v obstreljevanju s protestniki. S tem je število mrtvih od začetka protestov naraslo na 21, več kot 700 ljudi je bilo ranjenih zaradi strelov in granat ali spopadov med protestniki in policijo.

Vojska v pripravljenosti 

Poveljnik kopenske vojske Prajut Čan Oča je v redkem televizijskem nagovoru danes prav tako opozoril, da bo vse več nasilja, dokler ga ne bo več mogoče nadzirati. Če se bo kriza nadaljevala, državi grozi propad, je opozoril in pozval k spravi in pogovorom. Dodal je, da je vojska pripravljena opraviti svojo dolžnost, da pa "ne želi uporabiti sile za nepotreben boj proti tajskemu ljudstvu".

Tajska vojska je od leta 1932 izvedla 18 državnih udarov – nazadnje leta 2006, ko je strmoglavila starejšega brata premierke Taksina Šinavatro –, zato se izjave vojske vedno zelo pozorno spremljajo.

Vodja protestnikov Sutep Taugšuban pa je za nasilje obtožil vlado in poudaril, da v štirih mesecih niso nikoli izzvali nasilja in da uporabljajo miroljubne taktike.

Protestniki ob odstopu premierke zahtevajo tudi konec vpliva Taksina, bivšega premierja, ki živi v tujini, da bi se izognil zaporu zaradi korupcije. Premierka in njen brat uživata močno podporo na podeželskem severu in severovzhodu države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.