Svet
16 ogledov

V spopadu umrlo več ljudi

Žurnal24 main
Včeraj zvečer je v Kirgiziji izbruhnil nov spopad, v katerem je umrlo najmanj pet ljudi.

Nasilje v Kirgiziji se je včeraj nadaljevalo tudi ponoči, ranjenih pa je bilo prek 30 ljudi. Najhujše nasilje je izbruhnilo v mestu Majevka severno od prestolnice Biškek.

Tokrat so se spopadli privrženci odstavljenega predsednika Kurmanbeka Bakijeva in predstavniki sil začasne vlade. Oblast v državi je sicer pred dnevi prevzela opozicija, razmere pa kljub temu še naprej ostajajo negotove.

Privrženci Bakijeva naj bi se še naprej trudili v državi vzdrževati kaotično stanje, medtem ko predstavniki začasne vlade trdijo, da imajo vse pod nadzorom. S tem se ne strinjajo aktivisti iz organizacij, ki se zavzemajo za varovanje človekovih pravic. Prepričani so namreč, da so nove kirgiške oblasti na tem področju popolnoma izgubile kompas.

Po krvavih nemirih 7. aprila v prestolnici Biškek, ki so terjali življenja 84 ljudi, in umestitvi začasne vlade se razmere v državi tako še niso umirile. Odstavljeni predsednik je sprva pobegnil na jug države, od koder je minuli torek sporočil, da je pripravljen odstopiti, če njemu in njegovi družini zagotovijo varnost.

Začasna vlada ga je nasprotno pozvala, naj zapusti državo, sicer ga čaka kazenski pregon zaradi smrti omenjenih 84 protestnikov. Bakijev je nato v četrtek odpotoval v Kazahstan, ki pa ga je zapustil včeraj in odpotoval neznano kam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.