Svet
11 ogledov

V sporu umrlo več tujih vojakov

Afganistanska vojska je po napadu postavila dodatno varovanje v okolici vojaške Žurnal24 main
V sporu v vojaški bazi v Kabulu je umrlo osem Natovih vojakov in pogodbeni delavec. Odgovornost za napad so prevzeli talibani, a Nato možnost samomorilskega napadalca zavrača.

Afganistanski vojak je po prepiru začel streljati na tuje vojake na letališču v Kabulu, pri čemer je umrlo osem Natovih vojakov in en pogodbeni delavec, je sporočilo afganistansko obrambno ministrstvo. Med mrtvimi je tudi strelec.

Tiskovni predstavnik ministrstva Zahir Azimi je pojasnil, da je streljati začel afganistanski vojaški pilot, ki se je sprl s tujimi kolegi. V streljanju, ki se je zgodilo znotraj močno varovanega vojaškega dela letališča, je tudi sam izgubil življenje, saj je podlegel strelom afganistanskih vojakov.

BBC navaja neimenovanega predstavnika vojsk, ki je dejal, da so bili ubiti vojaki Američani.

Za dogodkom talibani?
Odgovornost za napad so prevzeli talibani. "Samomorilski napadalec je uspel napasti enoto afganistanske vojske in ubiti več afganistanskih in tujih vojakov," je dejal predstavnik talibanov Zaibullah Mujahid. V izjavi je navedel, da je žrtev 14, med njimi devet tujih vojakov in štirje afganistanski.

Nato je že zavrnil možnost, da bi bil v dogodek vpleten samomorilski napadalec. "Ne vemo, zakaj se je začelo, zaenkrat ni pa nobenih indicev, da bi bil vpleten samomorilski napadalec. Prav tako ni podatkov o tem, da bi kdo prišel v bazo in to storil," so sporočili v izjavi za javnost.

Nek afganistanski uradnik navaja, da naj bi do streljanja prišlo zaradi osebnega spora, strelec pa naj bi bil 50-letni pilot iz ugledne kabulske družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.