Svet
12 ogledov

"V Srebrenici ni bilo genocida"

Karadžić bo pred haaško sodišče stopil v petek. Reuters
Odvetniki Radovana Karadžića so od haaškega sodišča zahtevali njegovo oprostitev. Trdijo, da ni dokazov, da bi bil vpleten v dogajanje v Srebrenici, prav tako ne, da se je tam zgodil genocid.

Odvetniki nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića so od Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije zahtevali njegovo oprostitev v vseh tistih točkah obtožnice, v katerih niso mogli dokazati krivde. Gre za obtožbe za genocid v Srebrenici. Po besedah odvetnikov se namreč v "v Bosni in Hercegovini leta 1992 ni zgodil genocid", prav tako pa ni dokazov, da bi bil Karadžić vpleten v dogajanja v Srebrenici.

"Tožilstvo je pod vplivom muslimanske propagande"

Po besedah Karadžića je tožilstvo tisto, ki mora dokazati, kdo je ubijal in s kakšnimi motivi. Ob tem je spomnil, da je v Srebrenici prihajalo do ubijanja na osebni ravni, iz maščevanja. "Tožilstvo je poskušalo z velikim naporom ustvariti obtožnico iz ničesar ," je poudaril Karadžić, ki je tožilstvu očital, da se je znašlo pod vplivom "muslimanske propagande".

Zavrnil je tudi obtožbe, da so bili zločini storjeni v okviru skupinskega zločinskega dejanja pod njegovim vodstvom s ciljem trajne in nasilne odstranitve Muslimanov in Hrvatov z ozemlja BiH, ki ga je srbsko vodstvo imelo za svojega. Odstranitev nesrbskega prebivalstva z ozemlja ni bila trajna, je zatrdil in nakazal, da je bilo v skladu z zakonom želeno in obvezno civiliste odstraniti z ozemlja, ki ga je zajela vojna, prav tako pa da jim nihče ni odrekal pravice do vrnitve.

Obtožnica sicer Karadžića bremeni vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida.

Tožilstvo bo na zahtevo obrambe odgovorilo v sredo.

Komentarjev 3
  • Darko 14:35 12.junij 2012.

    Ma kako ni bilo genocida, kaj se delajo norca mladić, karađić, novi pred.nikolič, tadić dodig in vsi ki mislijo da ni bilo genocida.sram vas naj bo genocidarji

  • vladek 07:02 12.junij 2012.

    golazen opankarska

  • privat 20:06 11.junij 2012.

    srbski junak ne priznava človečnosti..!!