Svet
3660 ogledov

V sredo so mu nakazali milijarde, Orban pa takoj z novo klofuto voditeljem EU

Viktor Orban
1/2
Epa Viktor Orban.
Madžarska ni sodelovala pri današnji "slabi odločitvi" o začetku pristopnih pogajanj z Ukrajino, je pojasnil madžarski premier Viktor Orban. Ta je sicer v minulih tednih in v izjavah pred vrhom v Bruslju večkrat izrazil nasprotovanje začetku pogajanj o vstopu Ukrajine.

"Madžarsko stališče je jasno. Ukrajina ni pripravljena na začetek pogajanj o članstvu v EU. Odločitev o začetku pogajanj z Ukrajino v takšnih okoliščinah je povsem nesmiselna, nepremišljena in napačna," je Orban povedal v videu, ki ga je objavil na družbenih omrežjih.

Dodal je, da je 26 drugih držav članic vztrajalo pri sprejetju odločitve o začetku pogajanj z Ukrajino. Madžarska pa se je odločila, da pri tej "slabi odločitvi" ne bo sodelovala, je pojasnil.

Voditelji držav članic so danes potrdili sklep, v katerem so podprli začetek pristopnih pogajanj z Ukrajino, pa tudi z Moldavijo. Pri tem je madžarski premier zapustil dvorano.

Viri pri EU so potrdili, da je bila odločitev sprejeta, ne da bi jo blokiral kateri od članov Evropskega sveta. Ta namreč odloča s soglasjem prisotnih voditeljev.

Viktor Orban | Avtor: Epa Epa

Madžarski premier je v minulih tednih, pa tudi v izjavah pred vrhom, večkrat izrazil nasprotovanje začetku pogajanj o vstopu Ukrajine v unijo. Danes je ob prihodu v Bruselj poudaril, da Ukrajina po oceni Evropske komisije ni izpolnila treh od sedmih predpogojev za začetek pogajanj, po njegovem mnenju pa je neizpolnjenih pogojev še več.

Bruselj je sicer v sredo odmrznil okoli deset milijard evrov evropskih sredstev, namenjenih Madžarski. Obe strani zatrjujeta, da to ni povezano z Orbanovim nasprotovanjem pristopnim pogajanjem z Ukrajino in nadaljnji finančni pomoči tej državi.

Komentarjev 31
  • janči 18:29 15.december 2023.

    Orban ma jajca!

  • Kmodri 17:09 15.december 2023.

    Orban je Putlerjev vazal in izdajalec načel EU!

  • andrej084 16:10 15.december 2023.

    Orban ima prav. Ameriška pudlica pa bi zmetala v Ukrajino dodatne miljarde, zdaj ko so a.iji ugotovili, da jih vsd preveč stane. Najbolj skorumpirane države pa ni za spustiti v eu, naj najprej izpolnijo vse pogoje. Beda kd eu, čimprej ...prikaži večj ven, kmalu bo več crnih kot belih.