Svet
318 ogledov

V strelskem pohodu umrla dva šolarja, še več žrtev pod streli v Kaliforniji

Streljanje v ZDA Profimedia
Strelski napad na šolo v Iowi zahteval dve življenji, še več žrtev pa je bilo v strelskem pohodu v Kaliforniji.

V ameriški zvezni državi Iowa sta bila ponedeljek na šoli, ki se ukvarja s pomočjo ogroženi mladini in v kateri večina učencev predstavlja pripadnike manjšin, ubita dva šolarja, odrasel uslužbenec pa je bil ranjen, je sporočila policija in dodala, da je šlo za nameren napad, po katerem so aretirali tri osumljence.

Policisti so ob prihodu na šolo v mestu Des Moines našli dva kritično ranjena šolarja in so ju skušali oživeti. Prepeljali so ju v bolnišnico, kjer so potrdili smrt. Uslužbenec šole se bori za življenje. 

20 minut po napadu so policisti ustavili avtomobil in aretirali tri osumljence. enega je med begom ujel policijski pes.

Guvernerka Iowe Kim Reynolds, ki je članica svetovalnega odbora programa programa Starts Right Here, v okviru katerega deluje šola, je sporočila, da je šokirana in žalostna ob novici o streljanju.

To je bilo šesto letošnje streljanje na šoli v ZDA, v katerem je bil nekdo ranjen ali ubit, vendar prvo s smrtnim izidom. Lani je bilo po šolah v ZDA 51 strelskih napadov, ki so se končali s poškodbami ali smrtjo.

V najhujšem šolskem streljanju lani je bilo v osnovni šoli v mestu Uvalde v Teksasu ubitih 21 ljudi. V strelskem napadu pred srednjo šolo v Des Moinesu marca lani pa je bil ubit en dijak, dva druga najstnika pa sta bila huje ranjena. Policija je takrat aretirala deset mladoletnikov.

V novem streljanju v Kaliforniji ubitih 7 ljudi

V dveh povezanih strelskih napadih na kmetiji za gojenje gob in v podjetju za prevoz tovornjakov v obalni skupnosti južno od San Francisca pa je bilo v ponedeljek ubitih sedem ljudi,. Policija je sporočila, da so osumljenca, 67-letnega Zhao Chunlija, aretirali. Gre za drugi množičen strelski napad v Kaliforniji v zadnjih dneh.

Predsednik nadzornega sveta okrožja San Mateo, Dave Pine, je povedal, da so bili štirje ljudje ubiti na kmetiji, trije pa v podjetju za tovornjake na obrobju mesta Half Moon Bay približno 50 kilometrov od San Francisca. Ni bilo takoj jasno, kako sta bili lokaciji povezani, čeprav je Pine dejal, da je osumljenec Zhao Chunli, ki ga je označil za nezadovoljnega delavca, delal v podjetju ali na kmetiji.

Streljanje v ZDA | Avtor: Profimedia Profimedia

Urad šerifa okrožja San Mateo je kmalu po streljanju sporočil, da so osumljenca ujeli, nevarnost za skupnost pa je minila.

"Niti nismo imeli časa, da bi žalovali za tistimi, ki so umrli v strašnem streljanju v Monterey Parku. Nasilje z orožjem se mora končati," je izjavil Pine.

V soboto zvečer je namreč 72-letni Huu Can Tran izvedel strelski napad v plesni dvorani v predelu Los Angelesa, Monterey Park. Število smrtnih žrtev je v ponedeljek naraslo na 11, ko je v bolnišnici umrl še eden od hudo ranjenih. Napad je Tran nameraval nadaljevati v drugi podobni dvorani, vendar ga je opazil obiskovalec, napadel in razorožil. Strelec si je kasneje sodil sam. Motiv za napad uradno še ni znan. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 11:53 24.januar 2023.

    Amerika pač!!!

  • rd2dmk2 10:12 24.januar 2023.

    To je bilo šesto letošnje streljanje na šoli v ZDA, v katerem je bil nekdo ranjen ali ubit, vendar prvo s smrtnim izidom novinar, abi lahko malo razložil formulacijo tega pisanja. a ubit in smrtni izid je sedaj čist nekaj drugega..