Svet
12 ogledov

V strmoglavljenem letalu tudi Hrvat

Nad krajem nesreče se dviga gost dim. (Foto: Reuters)
1/29
Žurnal24 main
V hribovitem območju blizu pakistanske prestolnice Islamabad strmoglavilo potniško letalo. Umrlo je vseh 152 ljudi na krovu, med njimi tudi hrvaški državljan.

Na krovu letala je bilo 146 potnikov in šest članov posadke. Sprva so poročali, da so našli nekaj preživelih, vendar so kasneje sporočili, da je šlo pri teh podatkih le za napako. Umrli so vsi na krovu, med žrtvami pa je bil tudi hrvaški državljan, ki pa je že od leta 1991 živel v Avstriji.

Strmoglavilo je letalo airbus 321. Tudi družba Airbus je že potrdila, da je bilo v nesrečo vpleteno eno izmed njihovih letal.

Umrle že odvažajo s helikopterjem, reševalce pa ovira neprehoden teren in dež.

Stik s posadko letala so kontrolorji leta izgubili, ko je bilo na poti iz južnega mesta Karači.

Lastnik letala je zasebna pakistanska družba Airblue, ki deluje od leta 2004. V svoji floti ima airbuse A320 in A321.

Vreme, neprimerno za letenje
Po poročanju Geo Newsa pa naj bi bil vzrok za nesrečo izjemno slabo vreme. Zadnje dni je območje pestilo močno monsunsko deževje. "Nisem presenečen, da se je kaj takega zgodilo. Vreme je preprosto preslabo za letenje," je dejal eden izmed potnikov na islamabadskem letališču. Ti z grozo spremljajo, kaj se dogaja le nekaj kilometrov stran od njih.

Težko dostopno območje
Očividci poročajo, da je letalo letelo izjemno nizko. "Deževalo je. Skozi okno v službi sem videl, da je letelo zelo nizko," je povedal Khadim Hussain. Na prizorišču nesreče se skozi oblake dviga gost dim, še vedno gori. Poteka obsežna reševalna akcija.

Večina reševalcev se še naprej trudi priti do območja, saj dostop po cesti ni mogoč. Sodeluje tudi vojska, na prizorišče so poslali tri helikopterje.

Trupla zmaličena in ožgana

Na prizorišču strmoglavljenja je bila že pred nesrečo novinarka televizijske postaje Express 24/7 Anjum Rahman. "Spraševala sem se, zakaj leti tako nizko, saj se je približevalo hribom. Čez tri ali štiri minute sem slišala glasno eksplozijo," je opisala trenutke pred nesrečo.

 

"Letalo je popolnoma uničeno. Deli so razmetani daleč naokoli. Nekateri kosi še vedno gorijo, gorijo tudi drevesa. Trupla so močno izmaličena in ožgana," je še povedala Rahmanova za BBC.

 

Odpovedal tik pred zdajci

Na letalu bi moral biti tudi Irshad Kassim, direktor lokalne banke, ki je v Islamabad s podjetjem Airblue letel vsak teden. Premislil si je v zadnjem hipu. "Vem, da ima Islamabad veliko gora v bližini pristajalnih stez. Napovedovali so močno deževje. Imel sem potrjen let, vendar pa sem se zjutraj odločil, da zaradi vremena ne grem na letalo," svojo zgodbo za CNN pripoveduje Kassim.

 

Nekaj ur kasneje so ga klicali iz letalske družbe in ga spraševali, ali ve, kje je gospod Kassim. Potrdil jim je, da je to on, in se začel opravičevati, ker kljub rezervaciji ni prišel na letalo. Šele tedaj je izvedel, da se je izognil veliki tragediji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.