Svet
7807 ogledov

V ta okvir je Orban uvrstil Slovenijo

Viktor Orban EPA
Nagovor narodu madžarskega premierja Viktorja Orbana o demokraciji na madžarski način.

Madžarski premier Viktor Orban je v nagovoru narodu hvalil dosežke svoje vlade in napovedal novo nacionalno posvetovanje proti, kot je dejal, izroditvam madžarskega pravosodja. V svojem 22. nagovoru narodu je svojih deset let vlade označil kot "deset let najuspešnejših let madžarske zgodovine zadnjih sto let", poroča STA.

To njegovo oceno po Orbanovih besedah potrjujejo gospodarska rast, ustvarjanje novih delovnih mest, povišanje plač ter izvozni rekordi.

Sugestivni vprašalnik kot prvinska demokracija

Recept za uspeh njegovih vlad je, da "ni vladala nad glavami ljudi, pač pa z ljudmi", je še dejal Orban in kot primer navedel prav nacionalna posvetovanja. Gre za sporni postopek kvazi neposredne demokracije, v katerih državljane sprašujejo za mnenje prek vprašalnikov, ki imajo sugestivno oblikovana vprašanja. Pri aktualnem nacionalnem posvetovanju naj bi se državljani opredelili glede nadomestila za zapornike. V zvezi s tem je madžarski premier kritiziral, da bodo odločevalci v Evropi višje umestili pravice zločincev kot pravice državljanov, ki zakone spoštujejo.

Orban je imel pri tem v mislih več tisoč primerov, ko mora madžarska država zapornikom plačati odškodnino, ker razmere v zaporu niso v skladu z zakonodajo.

Vprašalnik za nacionalno posvetovanje prejmemo vsa madžarska gospodinjstva, njihov namen pa je potrjevanje Orbanove politike. So brez pravnih posledic, njihovo ovrednotenje pa ne poteka transparentno. Doslej so na Madžarskem imeli osem tovrstnih nacionalnih posvetov, med drugim o migracijah in azilni politiki.

"Organizacije, ki so seveda del Sorosove mreže, in plačani odvetniki so pod pretvezo pravnega varstva sprožili številne tožbe," je še dejal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napovedano nacionalno posvetovanje naj bi zadevalo tudi odškodnine za Rome, ki so morali v nasprotju z zakonodajo celotno šolanje preživeti v ločenih šolah. "Nihče ne more dobiti denarja, če ni delal zanj," je ob tem izjavil madžarski premier.

Orban o pogodbi, ki je Sloveniji dala Prekmurje, kot o smrtni obsodbi

Madžarska je v zadnjih deseti letih po Orbanovih besedah tudi spoznala, da "Evropa ne leži v Bruslju". "Evropa smo mi in ne rabimo zadovoljiti utrujene bruseljski elite. V preteklosti smo menili, da je Evropa naša prihodnost, a danes vemo, da smo prihodnost Evrope," je še dejal. Dodal je, da "naš narod ve, da najprej pride Madžarska", je še dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Dejal je še, da je prav njegova vlada "domov poslala" Mednarodni denarni sklad, predčasno odplačala kredite, ustvarila 850.000 delovnih mest in v red spravila državne finance ter vzpostavila sistem, ki pomaga k "ponovni združitvi naroda". Ponovno je tudi povezala madžarske skupnosti izven meja Madžarske, ki še vedno obstaja tudi sto let po trianonski mirovni pogodbi, ki jo je Orban v nagovoru označil za smrtno obsodbo.

Slovenija kot del branika pred grožnjami

Madžarska je  po Orbanovih besedah našla stično točko s sosedami, Slovaško, Srbijo, Hrvaško in Slovenijo, ter je sposobna širokega sodelovanja ter sklepanja zavezništva z njimi.

Janez Janša in Viktor Orban | Avtor: Epa Epa

"Zgodovina je ponovno dala srednjeevropskim narodom priložnost, da na osnovi lastnih nacionalnih interesov zgradijo novo zavezništvo, kar nam omogoča, da se branimo pred grožnjami tako z Vzhoda kot Zahoda," je še dejal Orban.

Slovenski Nacionalni preiskovalni urad je pred dnevi potrdil, da vodi predkazenski postopek v zvezi s financiranjem nekaterih medijev, ki so blizu SDS. Kot je pred dnevi poročal portal Necenzurirano, se je iz kroga Orbanovih tesnih zaveznikov iz Madžarske v Slovenijo in nato naprej v Severno Makedonijo pretočilo več milijonov evrov denarja. V transakcijah naj bi bila vpletena slovenska banka, del denarja naj bi ostal v Sloveniji in je bil namenjen financiranju medija Nova24TV in portala Nova24tv.si. 

Madžarski premier je tudi napovedal novi akcijski načrt za zaščito podnebja, s katerim naj bi Madžarska do leta 2050 postala ogljično nevtralna.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • jakec1575 08:10 17.februar 2020.

    Povprečna neto placa slovenija 1200€, povprecna placa madzarska 820€. Orbanova politika.

  • nothoco 05:28 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • ticedi 02:39 17.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks