Svet
30 ogledov

V taborišču trpeli tudi Slovenci

(Foto: EPA) Žurnal24 main
V nekdanjem koncentracijskem taborišču Mauthausen so se ob spominski slovesnosti spomnili 66. obletnice njegove osvoboditve.

Današnje slovesnosti v nekdanjem koncentracijskem taborišču Mauthausen se je udeležilo okoli sedem tisoč oseb, med njimi predstavniki avstrijskih oblasti, tudi predsednica avstrijskega parlamenta Barbara Prammer, in delegacije številnih držav. Šestinšestdeset let po osvoboditvi taborišča se slovesnosti še vedno udeležujejo tudi preživeli nekdanji taboriščniki.

Nacistično taborišče Mauthausen je nastalo leta 1938. Zavezniki so ga v drugi svetovni vojni osvobodili kot zadnjega, šele 7. maja 1945. Od skupaj okoli 200 tisoč taboriščnikov je v tem taborišču trpelo tudi 4.153 Slovencev, med katerimi jih je 1.500 tam tudi umrlo. Danes je Mauthausen javni spomenik in muzej, ki ga financirajo avstrijska vlada in združenja nekdanjih zapornikov.

Pri grozotah sodelovali tudi ovaduhi
Tema letošnje slovesnosti je bila "mreža terorja", s čimer so organizatorji hoteli opozoriti na sodelovanje številnih posameznikov pri zagrešenih grozotah. "Preganjanj in iztrebljanj političnih nasprotnikov niso omogočila le koncentracijska taborišča, pač pa tudi številni posamezniki, ki so delovali kot ovaduhi, sostorilci in podporniki," so ob tem po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poudarili organizatorji.

Krajša mednarodna spominska slovesnost, ki se je je udeležila tudi delegacija slovenskih taboriščnikov, je bila že v soboto pred krematorijem v Gusnu. Tam so pred slovensko spominsko ploščo, odkrito leta 2004, položili venec v spomin na tam umrle slovenske taboriščnike.

Danes zjutraj pa je pred slovenskim spomenikom ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske potekala komemorativna slovesnost v spomin v taborišču umrlih slovenskih žrtev. Slavnostni govornik ob tej priložnosti je bil minister za finance Franc Križanič, so sporočili z Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.