Svet
31849 ogledov

V tej državi ni koronavirusa, imeli naj bi celo zdravilo

Reševalni pas/Twitter Simbolična fotografija
Azijska država po uradnih navedbah nima potrjene nobene okužbe s koronavirusom, vendar se poraja dvom glede resničnosti teh informacij.

Turkmenistan, država v Srednji Aziji, za zdaj nima potrjene okužbe s COVID-19, čeprav meji na Iran, kjer je novemu virusu podleglo že dobrih 1100 ljudi, okuženih jih je več kot 17.000.

Tukrmenistan naj bi se epidemiji globalnih razsežnosti izognil s pomočjo hitrih ukrepov avtoritarnega voditelja države Gurbangulyja Berdimuhamedova, ki naj bi takoj po izbruhu zaprl vse meje in tako preprečil vstop virusa v državo.

Gurbangulyja Berdimuhamedova | Avtor: Epa Epa
Državljani in politični vrh naj bi sledili navodilom predsednika, ki je po navedbah britanskih medijev prepričan, da je odkril zdravilo za koronavirus.

Berdimuhamedov je vladnim ministrom naročil, naj celotno državo zaplinijo z dimom, ki se sprošča ob gorenju sirske rutice (Peganum harmala), s čimer naj bi uničili "očem nevidne" viruse. Pri tem je znanje črpal iz knjige, ki jo je napisal sam.

Konkretnih informacij ni

Dejansko stanje v Turkmenistanu je za zdaj uganka. Po poročanju spletne strani Eurasinet.org v državi ne priznavajo in celo namerno ignorirajo globalno zdravstveno krizo, vladne spletne strani pa o koronavirusu ne poročajo že od 5. marca.

Navajajo še, da je predsednik v parlamentu res govoril o zaščitni sposobnosti sirske rutice, vendar naj bi beseda tekla o njenih učinkih na širjenje nalezljivih bolezni nasploh. A glede na to, da priporočila sovpadajo z izbruhom koronavirusa, je jasno, da so se nasveti nanašali tudi na COVID-19.  Po ocenah strokovnjakov ta metoda sicer ni učinkovita v boju z novim koronavirusom.

Če v Turkmenistanu res nimajo koronavirusa, to ni posledica zaplinjevanja, trdijo poznavalci, temveč hitrega in učinkovitega posredovanja državnega vrha, na kar je v pogovoru za Večernji.hr namignil tudi hrvaški nogometni strokovnjak Ante Miše, ki je lani prevzel vodenje turkmenistanske izbrane vrste. "Nemudoma so se zaprli. Z nekim turkmenistanskim reprezentantom sva bila skupaj v Dubaju, v državo sva se vrnila 4. marca. Naslednji dan so bile meje zaprte, promet pa močno omejen. Očitno je bila odločitev pravilna, saj doslej nismo imeli okuženih. Trenutno lahko državo zapuščajo samo tujci," je povedal Hrvat.

Druga možnost je, da oblasti preprosto prikrivajo resnico.

Še bolj zaskrbljujoči so podatki dunajske spletne strani Chronicles of Turkmenistan, ki poroča, da so se prišleki z mednarodnimi leti izognili karanteni, če so bili pripravljeni plačati 150 dolarjev.

Zahodni mediji še opozarjajo, da je vprašljivo tudi število testiranj, saj ni jasno, kakšen je trenutni protokol v tej azijski državi.

Po poročanju nacionalne televizije naj bi v državi vsaj dvakrat na dan zaplinjevali vse vladne pisarne, šole in prostore vseh drugih institucij, kjer se zbira večje število ljudi.

Komentarjev 8
  • asmas1965 18:18 11.april 2020.

    tudi severna koreja nima korone... če bi bivša juga še obstajala je tudi nebi imela. tudi Šarec (kučanov ministrant) je rekel ,da se ni treba nič bat

  • munja 14:15 20.marec 2020.

    Tudi to "zaplinjavanje", če ga izvajajo, bi lahko bilo škodljivo??... Ali pač ne.

  • fasader56 08:36 20.marec 2020.

    Če nikogar ne testiraš,tudi nihče ni bolan,na to bolezen.........