Svet
2734 ogledov

V tej evropski državi ukinjajo vse ukrepe. To je razlog.

ljudje Profimedia
Sprememba z današnjim dnem stopa v veljavo.

Na Danskem danes odpravljajo še zadnje omejitve, ki so jih oblasti uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa, popolno sproščanje ukrepov je omogočila visoka stopnja precepljenosti v državi, izpostavljajo tamkajšnje oblasti. Covid-19 na Danskem ni več označen kot bolezen, ki ogroža družbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na Danskem od danes tudi za vstop v nočne klube ni več potrebno potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativnem testu, potem ko so ta pogoj že v začetku meseca odpravili za vstop v druge javne prostore. Danske oblasti so sicer ukrepe za omejitev širjenja novega koronavirusa, med drugim obveznost nošenja mask, postopoma ukinjale v zadnjih nekaj mesecih.

Vrnitev v normalo bodo na Danskem med drugim številni praznovali v soboto na koncertu v Koebenhavnu, kjer se bo prvič po začetku epidemije v Evropi zbralo 50.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Že v začetku meseca so v državi ob sproščanju ukrepov organizirali prvi festival na prostem po začetku epidemije, ki so ga poimenovali Nazaj v življenje. Na njem se je zbralo 15.000 ljudi.

Za tujce še vedno nekaj omejitev

Kljub odpravi ukrepov pa za tiste, ki prihajajo iz tujine, nekatere omejitve še vedno ostajajo. Potniki, ki vstopajo na Dansko, morajo še vedno predložiti potrdilo o cepljenju, prebolelem covidu ali negativen test na okužbo, na letališčih pa so obvezne maske, poroča AFP.

Na Danskem je proti covidu-19 po podatkih ECDC v celoti cepljenih 87 odstotkov odraslih. V državi trenutno v povprečju potrdijo približno 500 okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, ob reprodukcijskem faktorju 0,7 pa danske oblasti zatrjujejo, da imajo virus pod nadzorom.

Minister za zdravje Magnus Heunicke je zatrdil, da vlada ne bo oklevala in znova uvedla omejitve, če bo to potrebno. Oblasti pozorno spremljajo tudi število hospitalizacij - trenutno jih je v državi z nekaj manj kot 6 milijonov prebivalcev približno 130. Od četrtka rizičnim skupinam omogočajo tudi cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Nemčija, ljudje Svet Svet Danska: Covid-19 ni več nevarnost za družbo. To je razlog.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
 • Solton 11:37 10.september 2021.

  danci so totalno prfuknjeni...

 • munja 11:01 10.september 2021.

  Če bi bil pri nas tako visok procent cepljenih kot na Danskem, ne bi vlada cincala, ampak bi zagotovo naredila isto, kot Danska. Da temu ni tako, se lahko zahvalimo samo kretenom, ki še vedno trdijo, da virusa ni.

 • Avatar MS
  MS 10:34 10.september 2021.

  Kdaj po odgovornim kapnilo da je ukrep obveznega cepljenja edini izhod iz te epidemije in edini izhod iz katastrofalne gospodarske krize ki bo sledila brez tega ukrepa! Zaprli bojo državo, zapirali podjetja, zapirali šole, omejevali svobodo gibanja, ljudje bodo umirali ...prikaži več in vse to zaradi peščice trdoglavih antivaxerjev!