Svet
5004 ogledov

V tem primeru bo cena energije še poskočila

Elektrika, račun, položnica Profimedia
Vodja Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol opozarja pred možnimi podražitvami energije v zimskih mesecih.

Izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol je v intervjuju za BBC oxenil, da bi se cene energije lahko v prihajajoči zimi zvišale, če se kitajska gospodarska rast bistveno okrepi in severno poloblo zajame hladno vreme. Meni, da bi si morale vlade prizadevati za varčevanje z energijo in spodbujati obnovljive vire energije.

Birol je v pogovoru za britansko javno radiotelevizijo orisal scenarij, po katerem je kitajsko gospodarstvo zabeležilo močno rast in je Kitajska na svetovnih trgih kupovala utekočinjen zemeljski plin, medtem ko je na severni polobli vladala huda zima. "V scenariju, ko je kitajsko gospodarstvo zelo močno, kupuje veliko energije na trgih in imamo hudo zimo, bomo morda videli močan pritisk na rast cen zemeljskega plina, kar bo posledično dodatno obremenilo potrošnike," je Birolove besede povzel BBC.

Kitajsko gospodarstvo se je po odpravi omejitev, povezanih z epidemijo covida-19, okrepilo, a se rast v zadnjem času upočasnjuje. Prvi mož IEA je ob tem pojasnil, da se ne ve, kako močno bo drugo največje svetovno gospodarstvo okrevalo.

Možni izpadi električne energije

Ob tem je Birol pozval vlade, da naj še naprej spodbujajo ukrepe za varčevanje z energijo, predvsem na prehodu v zimske mesece. Prav tako bi morale vlade spodbujati razvoj tehnologij, ki naslavljajo podnebne izzive, ter iskati alternativne vire za pridobivanje energije.

Birol ob tem ni izključil možnosti izpadov električne energije v zimskem času, še izhaja iz povzetka intervjuja, objavljenega na spletni strani BBC.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Suli
    Suli 08:02 04.julij 2023.

    Dajmo vse na elektriko, da bomo 100% odvisni od elektro tajkunov in na koncu spet živeli v jamah🤔