Svet
4958 ogledov

"V tem trenutku imamo goriva samo še za en dan"

Šrilanka nasilje spopadi gospodarska kriza Profimedia
Na Šrilanki vladajo izredne razmere. Predsednik vlade je sporočil, da imajo goriva le še za en dan.

Predsednik vlade Ranil Wickremesinghe je sporočil, da država nujno potrebuje za 75 milijonov dolarjev tuje valute, da bi lahko v naslednjih dneh plačala za uvoz nujnih dobrin. Napovedal je, da bo centralna banka morala natisniti denar, da bodo lahko izplačali plače javnim uslužbencem. Ni izključil niti možnosti privatizacije državne letalske družbe Sri Lankan Airlines. 

Gospodarstvo Šrilanke je močno prizadela pandemija, rastoče cene energentov in populistično nižanje davkov, izpostavlja BBC. Kronično pomanjkanje tuje valute je v kombinaciji z rastočo inflacijo pripeljalo do hudega pomanjkanja zdravil, goriva in drugih osnovnih dobrin. V bolnišnicah in lekarnah po vsej državi primanjkuje osnovnih zdravil. 

"V tem trenutku imamo goriva samo še za en dan. Naslednjih nekaj mesecev bo najtežjih v našem življenju," je napovedal Wickremesinghe, ki je bil v četrtek imenovan za predsednika vlade. Računa, da bi lahko v prihodnjih dneh iz Indije prispelo tako potrebno gorivo, ki bi ga plačali s kreditom. Novi predsednik vlade je državljanom dejal, da se bo stanje še poslabšalo, preden bo šlo na bolje. Zagotovil pa je, da bodo družine dobile tri obroke dnevno. 

Država se je znašla v najhujši gospodarski krizi od osamosvojitve leta 1948. Pred tremi tedni je država razglasila plačilno nesposobnost in za reševalni paket zaprosila Mednarodni denarni sklad (IMF). 

Šrilanka nasilje spopadi gospodarska kriza | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih tednih je na Šrilanki izbruhnilo več protestov, tudi nasilnih, zoper predsednika Šrilanke Gotabaya Rajapaksa in njegovo družino. Prejšnji teden je njegov starejši brat Mahinda odstopil z mesta predsednika vlade, potem ko je prišlo do spopadov med vladnimi podporniki in protestniki. Umrlo je devet ljudi, več kot 300 je bilo ranjenih. 

Protestniki so zažgali hiše 38 politikov in poškodovali še 75 drugih domov. Mahindi Rajapaksa je morala po odstopu na pomoč priskočiti vojska, potem ko so protestniki večkrat poskusili vdreti v njegov dom. 

Zaradi protivladnih protestov je predsednik Rajapaksa moral drugič v petih tednih razglasiti izredne razmere. Protestniki zahtevajo odstop predsednika in premierja. Medtem ko je premier prejšnji teden že odstopil, pa za zdaj ni znakov, da bi njegovemu zgledu sledil tudi predsednik. Predsednik Rajapaksa je državljane večkrat pozval, naj ostanejo mirni in prenehajo z nasiljem in maščevalnimi dejanji. Politično stabilnost morajo po njegovih besedah reševati skozi dialog. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • kapibara1 16:11 17.maj 2022.

    Saj bodo dobili na veresijo vse kar rabijo, s klavzulo: Obvezni dodatni Nakup orožja

  • marko345 11:08 17.maj 2022.

    Naj se napiše koliko orožja so kupili, da je sedaj narod lačen. Isto kot S Koreja.