Svet
13 ogledov

V temi iščejo trupla

Med pristajanjem naj bi letalo, ki je bilo staro le tri leta, zaradi dežja zdrsn
1/14
Žurnal24 main
Med pristajanjem na jugu Indije je strmoglavilo letalo indijske družbe Air Indija. Umrlo je 158 ljudi. Preiskovalci že našli črno skrinjico. Reševalci še niso našli vseh trupel.

Letalo boeing 737 s 160 potniki na krovu in šestimi člani posadke, ki je bilo na poti iz Dubaja v Združenih arabskih emiratih, je okoli 6.30 po lokalnem času strmoglavilo v bližini kraja Mangalore na jugu Indije.

Preiskovalci so med razbitinami že našli črno skrinjico. Po zadnjih podatkih naj bi bila za nesrečo kriva mokra pristajalna steza.

Vsi potniki so bili Indijci, večina pa se jih je vračala domov z dela. Na krovu je bilo tudi dvajset otrok.

Reševalne ekipe so ves dan iz ruševin odstranjevale trupla. Ko je nastopila noč, so reševalci delo nadaljevali z lučkami. Do sedaj so našli vsa trupla, razen treh.

Indijski minister za letalski promet Praful Patel je povedal, da se počuti "moralno odgovornega" za nesrečo letala. Preiskava, ki bo podala pravi vzrok nesreče, je že v teku, je še povedal.

letalo nesre%C4%8Da Indija strmoglavljenje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Preživeli se zdravijo v bolnici

"Rešili so osem ljudi in jih prepeljali v lokalne bolnišnice v Mangaloreju,"
je v Mumbaju povedal vodilni predstavnik državne letalske družbe Air India Anup Shrivasta. Med osmimi preživelimi so enega že odpustili iz nadaljnje oskrbe. Dva se zdravita zaradi lažjih poškodb, trije potniki so v nesreči utrpeli hujše poškodbe, so še sporočili iz družbe.

Tuje agencije so poročale, da je bil med preživelimi tudi sedemletni deček, ki pa je poškodbam podlegel v bolnišnici.

Pri pristanku sem imel občutek, kot da je počila guma. Najprej sem poskusil pobegniti naprej, vendar mi je to preprečil močan ogenj. Obrnil sem se in skočil skozi odprtino, ki je nastala ob trku
Abdullah

Skočil iz gorečih razbitin 
"Letalo se je prepolovilo. V trenutku, ko se je to zgodilo, sem skočil iz gorečih razbitin. Videl sem še dva preživela, ki sta prav tako bežala iz ognja,“ je zatrdil preživeli potnik Abdullah.

Preživeli potnik Umer Farooq je za indijsko televizijsko postajo povedal, da je bilo v trenutku, ko se je letalo dotaknilo steze, slišati močan udarec. "Letalo se je obrnilo proti drevesom na strani, iz pilotske kabine pa se je začel viti dim. Zapletel sem se med nekaj kablov, vendar sem uspel priplezati iz ruševin," je povedal potnik, ki ima opečene roke, noge in obraz in se zdravi v bolnici.

Reševalci so poročali, da je bila večina žrtev še vedno pripeta v sedežih, njihova telesa pa so ožgana do neprepoznavnosti. “Nekateri sorodniki, ki so svoje drage čakali na letališču, so ob razbitinah letal in jočejo. Prizor je strašen,“ dodaja eden izmed reševalcev.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zdrsnilo iz pristajalne steze
Očividci zatrjujejo, da je letalo na pristajalno stezo pristalo pravilno, vendar se na spolzkem asfaltu ni uspelo ustaviti in je zdrsnilo čez rob pečine na koncu pristajalne steze.

'Letalo se je ob pristanku razletelo na kose, ki jih je nato zajel ogenj,''
je povedal očividec tragedije. ''Letalo je zgrešilo pristajalno stezo in strmoglavilo. Razbitine je takoj zatem zajel ogenj,'' dodaja eden izmed policistov.

Letališče se nahaja na vrhu hriba, le kakih 30 metrov od vzletno-pistajalne steze pa so oddaljene globoke soteske.

Letališče v Mangaloreju ima sicer izredno nevarno stezo, ki po mnenju poznavalcev ne dopušča niti najmanjše napake pri pristajanju. Po poročanju Reutersa je bila pristajalna steza obnovljena pred desetimi dnevi. Steza je po nesreči zaradi preiskave zaprta.

Pojavljajo se tudi ugibanja, da so med pristajanjem popustile pnevmatike, kar bi lahko povzročilo, da je letalo zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. Direktor centra za letalstvo Agawal je zatrdil, da na letalu niso opazili tehničnih težav, pristojni pa so pred poletom opravili vse potrebne varnostne preglede.

Krivda na strani pilota?

Kontrolorji poletov so sporočili, da od pilota letala niso prejeli nobenega klica v sili. Pojavila so se ugibanja, ali je bil 55-letni pilot Zlatko Glušic, britanski državljan srbskega porekla, dovolj kvalificiran.

"Pilot, ki je upravljal letalo, je bil Srb, drugi pilot pa državljan Indije,"
je povedal visoki predstavnik letalske družbe Šrivasta in dodal, da sta oba pilota za družbo začela leteti lani. 55-letni Glušic je imel za seboj deset tisoč ur letenja, večkrat je poletel v Mangalore in je poznal letališče. Bil je odličen pilot, v Indiji pa je pilotiral zadnja tri leta, je potrdila predstavnica JAT-a  Željka Stojanović.

JAT je leta 2006 s predstavniki Air Indija sklenil dogovor o izmenjavi JAT-ovih. Ker je JAT v krizi, beležijo manj poletov, piloti pa prejemajo nižje plače kot drugje po svetu, veliko pilotov tako gre delat v tujino.

Na letalu štirje dojenčki
Indijska televizija je nekaj trenutkov po nesreči predvajala posnetek gasilca, ki naj bi v rokah nosil ostanke otroka. Med 158 potniki naj bi bilo po poročanju Reutersa 19 otrok ter štirje dojenčki.

Najhujša letalska nesreča v Indiji se je zgodila leta 1996, ko nad indijsko prestolnico New Delhi trčili dve potniški letali. Umrli so vsi, ki so bili na krovu obeh letal, skupno 349 ljudi.

Premier Manmohan Singh je sporočil, da bodo družine žrtev letalske nesreče deležne kompenzacije v višini štiri tisoč evrov, nekaj pa naj bi dobili tudi poškodovani. Sožalje je že izrekla predsednica parlamenta Sonia Gandhi.

Letalska družba na izgubi
Air India Express je sicer nizkocenovni letalski prevoznik in hčerinska družba nacionalnega letalskega prevoznika Air India, ki ima v zadnjih letih veliko konkurenco zasebnih indijskih letalskih družb, zaradi česar je celotna skupina v letu 2009 izgubila kar 700 milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.