Svet
4 ogledov

V trčenju vlakov več sto ranjenih

rdeča luč Shutterstock
V predmestju prestolnice Južnoafriške republike Pretoria se je danes zgodila huda železniška nesreča, ki ji je po prvih ugotovitvah najverjetneje botrovala kraja kablov.

V trčenju vlaka, ki je vozil v smeri Pretorie, in vlaka, ki je stal na železniški postaji, je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi.

Nesreča se je pripetila ob 6. uri po srednjeevropskem času, med jutranjo konico, ko so vlaki polni potnikov. Večina poškodovanih, med katerimi jih je 19 utrpelo hujše poškodbe, je bila odraslih, a je bilo med njimi tudi vsaj 50 otrok.

Ukradli 35 metrov kablov

Po ocenah direktorja upravljavca železnic Prasa Rail Mosenngwa Mofija je nesreči najverjetneje botrovala kraja 35 metrov kablov, ki so jo odkrili davi. Zaradi tega so morali železniški kretničarji "ročno" signalizirati strojevodjem, ali je določen tir prazen ali ne. Kaj je neposredno povzročilo nesrečo, pa po besedah Mofija še preiskujejo.

Kot je dodal Mofi, se s krajo kablov, ki za železnice predstavlja pravo nočno moro, spopadajo dnevno. Vsako leto zabeležijo kakih dva tisoč tovrstnih kraj.

Po mnenju Mofija bi bila lahko nesreča povezana tudi s stavko osebja železnic, ki je trenutno v teku. Že prejšnji teden so po njegovih besedah odkrili prerezan kabel, pri čemer naj bi šlo za hudo sabotažo. Na liniji, na kateri je prišlo do nesreče, na dan prepeljejo 20 tisoč potnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.