Svet
3 ogledov

V tretje le postal predsednik

1/6
Žurnal24 main
Nemška zvezna skupščina je v tretjem krogu le izvolila Christiana Wulffa za predsednika države.

Nemška zvezna skupščina je danes v tretjem krogu volitev za novega nemškega predsednika vendarle izvolila kandidata vladajoče črno-rumene koalicije, dosedanjega predsednika spodnjesaške vlade, 51-letnega Christiana Wulffa. Prejel je 625 glasov izmed 1244 elektorjev.

Nemška zvezna skupščina: tvori jo 1244 elektorjev. Za izvolitev v prvem in drugem krogu volitev potrebuje kandidat absolutno večino glasov elektorjev, v tretjem krogu zadostuje navadna večina.

Wulff je tako postal najmlajši predsednik v zgodovini Nemčije. Poleg Wulffa, ki je v prvem krogu zbral 600, v drugem pa 615 glasov, se je za položaj v zadnjem krogu potegoval še kandidat opozicijskih socialdemokratov (SPD) in Zelenih Joachim Gauck.

Udarec za Merklovo
Kljub temu da je bil Wulff v tretjem krogu končno izvoljen, pa dejstvo, da mu to ni uspelo že v prvem ali vsaj drugem, pomeni velik udarec za nemško kanclerko Angelo Merkel.

"Dan dolgih nožev"
Merklova naj bi želela na predsedniških volitvah pokazati, da je njena koalicija trdna, a temu glede na današnje dogajanje očitno ni tako. Nemški mediji so dogajanje v zvezni skupščini še pred izidom glasovanja med drugim označili za polom, ponižanje oziroma hud udarec za kanclerko ter med drugim za "dan dolgih nožev".

Spomnimo. Nemške predsedniške volitve potekajo predčasno, saj je dosedanji predsednik Horst Köhler 31. maja nepričakovano odstopil. Zato se je odločil zaradi kritik nemške javnosti, ki so jih sprožile njegove izjave, da je gospodarske interese države potrebno zaščititi tudi z vojaškimi operacijami in da je nemška vojska v Afganistanu tudi zaradi tega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.