Svet
12 ogledov

V Tripoliju že več deset mrtvih

Tripoli Reuters
Vedno več žrtev protestov v Tripoliju.

V petkovih nasilnih protestih v libijski prestolnici Tripoli je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 43 ljudi, več kot 460 jih je bilo ranjenih. Nasilnim protestom so v noči na danes sledile tudi eksplozije in posamična streljanja, proti jutru je zavladal relativen mir, kasneje pa je prišlo do novih spopadov.

Petkovi protesti so se sprevrgli v nasilje, ko so v petek pripadniki ene od milic streljali na skupino protestnikov, ki so mirno zahtevali, da pripadniki milice izpraznijo poslopje, v katerem imajo sedež. Libijska vlada je pozvala k prekinitvi ognja. Premier Ali Zeidan je posvaril, da bi prihod novih oboroženih skupin v prestolnico "samo še globlje zapletel razmere".

Milice so ostanek uporniških skupin, ki so leta 2011 z oblasti vrgle diktatorja Moamerja Gadafija, zdaj pa so močna sila v državi. K protestu so pozvale mestne oblasti v Tripoliju, katerih predstavniki so povedali, da so v ljudi streljali iz notranjosti poslopja. Streljanje je sprožilo nasilen odziv protestnikov, ki so nato napadli poslopje milice in ga zažgali.

Komentarjev 2
  • privat 09:02 17.november 2013.

    to je ko ljudje zgubijo zaupanje v oblast oz. ko resnično vidijo čisti namen oblastnikov...Nevarno je tudi da se kaj takega zgodi pri nas. Ljudje vzamejo oblast v svoje roke in nastanejo razne domače milice. Pa ne si misliti da ...prikaži več že neobstajajo tudi pri nas...cigani se dejansko oborožujejo ,ropajo ,kradejo...in če policija ali oblast ne ravna trezno...je od enkrat prepozno!

  • kapljač 18:56 16.november 2013.

    Zdej bi bilo treba nametat bomb