Svet
17 ogledov

V tropski nevihti umrlo prek 80 ljudi

1/13
Žurnal24 main
Tropska nevihta Agatha je v Srednji Ameriki terjala prek osemdeset žrtev, številne ljudi pa še pogrešajo.

Tropska nevihta Agatha je v državah Srednje Amerike po zadnjih podatkih zahtevala življenja najmanj 82 ljudi, od katerih jih je najmanj 63 umrlo v Gvatemali, kjer še vedno pogrešajo več deset ljudi. O devetih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Salvadorja, kjer neurje še vedno divja.

Opustošenje, ki ga ne pomnijo
Zemeljski plazovi in poplave so popolnoma opustošili gvatemalsko mesto San Antonio Palopa, ki leži 150 kilometrov jugovzhodno od glavnega mesta. "Odneslo je naše domove, drevesa in vse, kar je bilo na površju," je za lokalni radio povedala neka priča. V mestu Quetzaltenango je skala padla na neko hišo in ubila štiri ljudi, med njimi dva otroka.  

Tropska nevihta Agatha, prva v letošnji sezoni, je nad kopno prišla v soboto v bližini meje med Mehiko in Gvatemalo, nato pa se je v nedeljo hitro razširila nad goratim območjem na zahodu Gvatemale.

Reševalci zaradi poplav še vedno ne morejo doseči nekaterih območij, zato oblasti pričakujejo, da bo število smrtnih žrtev naraslo. "Veliko območij je popolnoma odrezanih od sveta, toda pričakujemo, da se bodo padavine kmalu umirile in bomo lahko prebivalce oskrbeli s hrano in vodo," je na konferenci povedal gvatemalski predsednik Alvaro Colom.

V Gvatemali, Salvadorju in Hondurasu so razglasili izredne razmere. V Gvatemali bodo zaradi neurja šole zaprte še vsaj en teden, oblasti pa so tudi odredile, da je treba zaradi nevarnosti širjenja bolezni trupla žrtev neurja pokopati takoj. Zaradi številnih zemeljskih plazov in poplavljenega območja je domove moralo zapustiti prek sto tisoč ljudi. V Gvatemali še vedno ostaja zaprto glavno letališče, ki so ga zaprli zaradi vulkanskega prahu. Predsednik Colom je dejal, da gre za najhujšo naravno katastrofo, ki je doslej prizadela državo, in je že zaprosil za mednarodno pomoč.

V zavihku si lahko ogledate galerijo

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.