Svet
6461 ogledov

Tujina praktično enotna: Velik poraz populistov v Sloveniji

volitve v državni zbor 2022 Saša Despot
Zbor poročanj tujih medijev o državnozborskih volitvah v Sloveniji.

Državnozborske volitve v Sloveniji so kljub predsedniškim volitvam v Franciji vzbudile pozornost v tujini. Tuji mediji večinoma pišejo o porazu desne vlade Janeza Janše in vzponu političnega novinca Roberta Goloba.

Časnik Politico piše, da je stranka slovenskega premiera Janeza Janše v nedeljo doživela hud poraz in izgubila proti novi stranki pod vodstvom Roberta Goloba, ki je bila ustanovljena šele v začetku letošnjega leta.

Mediji blizu SDS so po zaprtju volišč objavili več člankov o domnevnem ruskem vmešavanju v volitve. Večji slovenski mediji o tem niso pisali, je pa Evropska ljudska stranka (EPP) že v nedeljo tvitnila, da je zaskrbljena zaradi možnega vmešavanja Rusije v slovenske volitve, kar je očitno posledica odločne in nedvoumne podpore Slovenije Ukrajini, poroča Politico. Janša je sicer včeraj v svojem govoru dejal, da opozicija podpira rusko držo do Ukrajine zaradi njihove leve politične usmerjenosti.

Nemčija: "Poraz desnih populistov"

Nemški ZDF poroča o prepričljivi zmagi Roberta Goloba in porazu desnih populistov. ZDF predvideva, da bodo Socialni demokrati najverjetnejši koalicijski partner pri sestavi nove vlade. 

Nedeljsko volilno dogajanje v Sloveniji je zabeležilo tudi več nemških časnikov, med njimi Süddeutsche Zeitung, Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung in Handelsblatt, pa tudi švicarski Neue Zürcher Zeitung.

Časniki so večinoma izpostavili, da je Golob zadal hud udarec veteranu slovenske politike Janši. Volitve označujejo za dramatične, Golobovo zmago pa kot nepričakovano prepričljivo. Med drugim dodajajo še, da so v SDS sinoči hitro priznali poraz in čestitali zmagovalcu ter da Golob zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogel praznovati skupaj s svojimi privrženci. Obenem vsi nekaj prostora namenjajo tudi pogledu nazaj - tako v dosedanjo kariero Goloba v energetiki, kot v Janševo vodenje vlade v minulih dveh letih. Pri tem izpostavljajo premierjeve sporne izjave, predvsem na Twitterju, s katerimi je krepil polarizacijo v državi, še posebej njegovo kritiko na račun levo-liberalnih medijev in institucij EU.

volitve v državni zbor 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Podobno piše avstrijski ORF. Ob tem izpostavljajo, da Janša svojo prihodnost pušča odprto. "Zeleno-liberalni energetski strokovnjak Golob je napovedal, da bo kmalu sestavil vlado pod svojim vodstvom," piše ORF in dodaja, da Janša obljublja konstruktivno in sodelujoče delovanje v opoziciji.

Obenem izpostavljajo mnenja nekaterih političnih strokovnjakov, ki rezultat vidijo tudi kot poraz "opozicijskega protijanševskega bloka," saj sta bili dve izmed štirih levih in liberalnih strank iz koalicije KUL dve vrženi pod parlamentarni prag. 

ZDA: "Poraz za populiste"

Ameriški New York Times je dogajanje bolj ali manj povzel s stavkom "v Sloveniji še en poraz za skrajno desne populiste v Evropi", načrte sredinskega zmagovalca Goloba pa z obljubo o obnovi demokracije in svobode ter izjavo, da so tokratne volitve "referendum o demokraciji". Janšo je izpostavljen kot občudovalec nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, sledilca populističnega madžarskega premierja Viktorja Orbana ter avtorja številnih spornih izjav na Twitterju.

Ameriška tiskovna agencija Associated Press (AP) je poročala o prepričljivi zmagi opozicijske liberalne stranke in velikem porazu za populističnega predsednika vlade, ki je bil tarča očitkov, da je v času svojega mandata majhno članico Evropske unije potiskal v smer desničarskega populizma. Glede na rezultate bo Gibanje Svoboda očitno lahko sestavilo naslednjo vlado v koaliciji z manjšimi levimi skupinami, še piše AP in izpostavlja tudi visoko volilno udeležbo.

Italija: ''Volivci so glasovali tudi proti politiki SDS"

Pričakovano so bile oči v nedeljo zvečer v Slovenijo uprte tudi v sosednji Italiji.

Italijanska tiskovna agencija Ansa piše, da je Golob, nekdanji top manager in nov obraz v politiki, premagal evroskeptika Janšo. "Zdi se, da volivci niso glasovali le za nov obraz slovenske politike, ampak tudi proti politiki SDS, ki je sprožila številne kritike tako doma kot v Bruslju, kjer je Slovenija prišla pod lupo Evropske komisije zaradi vrste političnih odločitev, ki veljajo za škodljive za pravno državo, svobodo tiska in pluralnost informacij,'' piše Ansa.

Eden od tamkajšnjih časnikov, Il Foglio, je razplet tako slovenskih parlamentarnih kot francoskih predsedniških volitev povzel z naslovom "V Franciji in Sloveniji zmagala Evropa" ter dodal še, da sta tako Emmanuel Macron kot Robert Golob zadala hud volilni udarec "podpornikoma neliberalnih demokracij". O volitvah sta med drugim v zahodni sosedi poročala tudi Il Piccolo in La Repubblica, pri čemer je slednja izpostavila hud poraz Janše, "zelo lojalnega madžarskemu kolegu Orbanu in t. i. višegrajski skupini".

volitve v državni zbor 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V Veliki Britaniji in Franciji podobno o Janši

V državi, ki jo razdvajajo hude politične razlike glede pravne države, je politični novinec, liberalec Golob, na volitvah premagal trikratnega predsednika slovenske vlade, populističnega konservativca Janšo, medtem piše britanski Guardian. Med drugim navaja političnega analitika Miho Kovača, da so bile volitve "glasovanje proti Janši", "proti Sloveniji na madžarski poti, proti iliberalni demokraciji v Sloveniji, proti temu, da vlada prevzema javno televizijo, proti nadzoru sodstva".

Viktor Orban je izgubil novega zaveznika v Srednji Evropi, se strinja francoski Le Monde. Janša, ultrakonservativni slovenski premier, je po dveh letih vodenja države, med katerima je po vzoru Orbana napadal medije in pravosodni sistem, z veliko razliko izgubil parlamentarne volitve v majhni balkanski državi, ki meji na Madžarsko. Golob, bogati poslovnež z dolgimi lasmi, je po bliskoviti kampanji ovrgel napovedi javnomnenjskih raziskav in zmagal z naskokom, kakršnega še ni bilo od osamosvojitve leta 1991, saj je dobil 41 od 90 poslanskih sedežev, navaja časnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mark035
    Mark035 14:49 25.april 2022.

    Sta Plenković in Orban že čestitala svojemu plešastemu prijatelju? No.. Plenkoviča čaka v kratkem enak poraz, kot našega plešastega klovna.

  • albert 12:10 25.april 2022.

    Le Monde govori o majhni balkanski državici. Zdaj vsaj vsi vidijo kam nas uvrščajo tujci.

  • Avatar luckyss
    luckyss 12:05 25.april 2022.

    "Tujina praktično enotna: Velik poraz populistov v Sloveniji"....Celemu svetu je jasno, le 15% zarukanih slovenskih cerkvenih ovc nima pojma..