Svet
29 ogledov

V Turčiji razrešili tudi 2.745 sodnikov

Vojaški udar EPA
V nočnih spopadih naj bi umrlo 265 ljudi, poškodovanih pa je kar 1.440. Iz Turčije številne vesti o mučenju vojakov s strani množice, na dan prišli tudi videoposnetki ...

V Turčiji je še vedno napeto. Po zadnjih podatkih tujih medijev so po nočnem spodletelem udaru aretirali že 2.839 vojakov, ki so domnevno sodelovali pri udaru. V nočnih spopadih naj bi umrlo 265 ljudi, poškodovanih pa je kar 1.440.

Čreprav po poročanju BBC-ja še vedno ni jasno, kdo stoji za vojaškim udarom, se v Turčiji že dogajajo velike spremembe. Najvišje pravosodno telo v Turčiji HSYK je že razrešilo 2.745 sodnikov, med njimi tudi člane visokage sveta sodnikov. 

Po poročanju 24ur naj bi uporniki zajeli vojaško ladjo in admirala, številni podporniki predsednika Erdogana pa fizično obračunavajo z vojaki. Javil se je tudi naš ambasador v Turčiji Igor Jukič in poudaril, da je situacija še vedno nestabilna, po mestu so še vedno policijske cestne zapore.

V Turčiji živi tudi Roman Prah, ki je za 24ur povedal, da se razmere umirjajo in da je v okolici njegovega stanovanja vse normalno: "Kot se ne bi nič zgodilo." 

Preberite še:

"Krivci bodo plačali visoko ceno"

Kot smo pisali, je turška vojska v petek zvečer sporočila, da je prevzela nadzor nad državo. "Nadzor v državi je dokončno prevzet," so v sporočilu, ki ga je objavila televizija NTV, zapisali predstavniki vojske, ki drugih podrobnosti niso navedli. Iz Turčije so prihajali posnetki delno zaprtih mostov ter tankih na cestah ter nizkih preletih vojaških letal in helikopterjev.

Nekaj pred polničjo so odjeknile močne eksplozije, po televizijskem prenosu pa smo lahko spremljali tudi obračune na ulicah. Prihajalo je do sporov med vojaki in policisti, kasneje pa tudi med množico civilistov. V zgodnjih jutranjih urah pa so iz Turčije prišle prve novice, da so vojaški udar uspeli zatreti.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je poskus državnega udara označil za izdajo in obljubil, da bodo krivci plačali visoko ceno. To so sicer že včeraj napovedali nekateri poznavalci turške politike, ki so menili, da se vojakom ob morebitnem spodletelem udaru slabo piše. 

Turška vlada po poročanju tujih medijev razmišlja celo o vnovični uvedbi smrtne kazni. In to le zato, da bi lahko ubili sodelujoče pri vojaškem udaru. 

Erdogan za udar krivi tudi verskega voditelja Fehtullaha Gulena, ki je v ZDA, ta pa je svojo vpletenost že zanikal. Po nekaterih teorijah, naj bi slabo pripravljen vojaški udar naročil celo sam Erdogan.

Na dan so prišli tudi grozljivi posnetki, kako množica muči vojake, enemu vojaku naj bi civilisti prerezali celo grlo. Posnetkov zaradi krute vsebine ne bomo predvajali. Posnetek, v katerem eden od prisotnih kriči, da so ubili že štiri vojake in ubijajo petega, pa najdete na tem naslovu:

https://twitter.com/agirecudi/status/754279493280423936

Slovenci na varnem

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je za STA povedal, da so vsi Slovenci v Turčiji na varnem in da ne vedo za noben primer, kjer bi bil kdo v težavah, ali bil kakorkoli prizadet v nočnih spopadih.

"Prav tako nimamo podatkov, ko bi svojci, ali prijatelji ne mogli vzpostaviti kontakta s svojimi bližnjimi, ki so v Turčiji," je dejal in dodal, da potnikom svetujejo, da so v kontaktu s svojim letalskim prevoznikom.

Kot je še pojasnil za STA, se v Turčiji ta čas nahajajo Slovenci, ki čakajo na kakšen tranzit preko turških letališč, ali tam preživljajo dopust oz. so na zasebnem obisku. Zunanje ministrstvo slovenskim državljanom svetuje, da ne naredijo kakšne poteze, ki bi jih dodatno ogrozile, je izpostavil Šter. Na letališču naj po njegovih navedbah preprosto počakajo, ker turški letalski prevoznik Turkish Airlines pospešeno obnavlja svoje lete in obvešča, kdaj polet bo in kje je ciljna destinacija.

Komentarjev 42
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 12:59 17.julij 2016.

    Erdogan bo sedaj pocistil vojsko in si naredil svojo osebno gardo. Slabo se nam pise. Tole primitivno znasanje nad navadnimi vojaki naborniki pa je vsega obsojanja vredno. Sramota za EU, da najostreje ne obsodi mucenja nabornikov in pogroma nad sodniki.

  • Vesoljec 12:18 17.julij 2016.

    Naše Zunanje ministrstvo z Erjavcem na čelu podpira samodržca, tirana in zločinca Erdogana.

  • Zmago 12:11 17.julij 2016.

    mph še ena "resnična" za tebe !!! Eni lažejo z "dobrimi nameni" še posebaj če je u pitanju kakšna "odškodnina"https://www.youtube.com/watch?v=j30sWIOMIakhttps://www.youtube.com/watch?v=QlBA2zp992c