Svet
5653 ogledov

V ujmi tudi poškodovani. Najhuje šele prihaja.

Močan veter v Zagrebu Epa
Veter ne priznaša, meteorologi svarijo, ljudje se bojijo najhujšega.

Močan veter, ki že od včerajšnjega dne povzroča preglavice na širšem območju Zagreba, je rušil drevesa, reklamne panoje, poškodoval strehe in fasade stavb. Zagrebške ulice so polne odlomljenih vej, javni prevoz močno kasni ali sploh ne vozi, poročajo hrvaški portali.

Intervencijske službe in gasilci so na terenu, policija meščane opozarja, da ne zapuščajo svojih domov, v kolikor to res ni nujno potrebno, predvsem pa da se ne gibajo na območju parkov in gozda.

Vso noč so bili sunki vetra v Zagrebu okrog 70 kilometrov na uro; do zjutraj so zabeležili 140 intervencij v mestu, klici na pomoč se vrstijo še ves dan. Od 11. do 15. ure so zabeležili 89 klicev na pomoč meščanov.

Državni hidrometeorološki zavod je izdal opozorilo in rdeči alarm za skoraj vso Hrvaško zaradi močnega vetra in ekstremnih količin padavin. V Zagrebu so možni sunki vetra hitrosti od 65 do 120 kilometrov na uro, opozorilo velja tudi za območje Osijeka, Gospića, Rijeke, Kvarnerja in severne Dalmacije.

Zagrebški župan Milan Bandić je povedal, da ljudje česa takšnega v hrvaški prestolnici ne pomnijo zadnjih 45 let. Zdravstvene službe so potrdile, da so oskrbele več poškodovanih meščanov, k sreči so vsi dobili lažje poškodbe.

Za jutrišnji dan hrvaški meteorologi napovedujejo postopno umiritev vremena, močan severni veter bo čez dan slabel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:24 14.maj 2019.

    Mati NARAVA vrača udarce !

Sorodne novice