Svet
21 ogledov

V vajah tudi tanki, podmornice in letala

ruska vojska EPA
Do obsežnih ruskih vojaških vaj prihaja v času napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize. Prav tako ima zveza Nato svoje vojaške vaje na območju Črnega morja.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da so obsežne vojaške vaje, ki potekajo od Arktike do Armenije in so se začele v ponedeljek, podaljšali do sobote. Iz arktičnega pristanišča Severomorsk so danes na vaje ob morebitnem zračnem napadu odplule praktično vse ladje ruske severne flote, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Armeniji v vojaških vajah, ki potekajo na goratem območju, sodeluje okoli 300 ruskih vojakov. Rusija ima v Armeniji stalno vojaško bazo.

Na tisoče vojakov

Namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov je dejal, da je Rusija o vajah prostovoljno seznanila Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Dodal je, da na vajah sodeluje bistveno manj vojakov kot 8.700, o čemer se je Rusija z Ovsejem dogovorila leta 2011.

Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je sicer v ponedeljek dejal, da bodo vojaške vaje zajele okoli 38.000 vojakov.

Do ruskih vojaških vaj prihaja v času napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize. Prav tako ima zveza Nato svoje vojaške vaje na območju Črnega morja. Hkrati je povečala tudi svojo vojaško prisotnost v pribaltskih državah. Uradno sicer ruske vaje niso povezane z vojaškimi manevri Nata na vzhodu Evrope. Namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksej Meškov, pa pravi, da vodijo vaje Nata k destabilizaciji in povečanju napetosti na severovzhodu Evrope.

Kot navaja dpa, naj bi v 24 urah med ruskimi vojaškimi vajami 50 letal in helikopterjev preletelo razdaljo med 400 in 4000 kilometri. Med vajami naj bi preizkusili več kot 3000 enot vojaške tehnike, med njimi številne tanke. Prav tako naj bi poleg skupno 110 letal in helikopterjev testirali tudi 41 ladij in 15 podmornic.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:55 19.marec 2015.

    Ja če so vojaške vaje so pol tudi tanki a ne , valda ne bo bela tehnika in šporheti !