Svet
204 ogledov

V vasi, ki ima sedemsto prebivalcev, živi 81 stoletnikov

Stoletniki Youtube
Vsak deseti ima sto let, znanstveniki pa iščejo recept za dolgo življenje.

V majhno obalno vas Acciaroli, nedaleč od Neaplja v osrednji Italiji se zadnje čase zgrinjajo znanstveniki s celotnega sveta, z namenom, da bi našli recept za dolgo življenje. V vasi s sedemsto prebivalci namreč živi kar 81 stoletnikov; več kot eden od desetih prebivalcev lahko torej pričakuje, da bo praznoval stoti rojstni dan.

 Acciaroli | Avtor: Profimedias Profimedias

Pa ne samo to, ti stoletniki so še kako aktvini in presenetljivo zdravi, srčnih bolnikov tako rekoč ni,  pa tudi za Alzheimerjevo boleznijo ne zbolevajo. Kaj je torej njihova skrivnost? 

Eden od znanstvenikov in vodja raziskovalnega projekta Alan Maisel, priznani kardiolog iz San Diego pravi, da na dolgo življenjsko dobo teh vaščanov vpliva to, da živijo ob strmih ulicah, ob katerih raste veliko rožmarina. Torej, naporna hoja v hrib in naravno zdravilo:

"Jedo rožmarin skoraj vsak dan, kar zagotovo pomaga. Vemo, da rožmarin izboljša delovanje možganov, Prav tako so vsi telesno aktivni. Ribolov, hoja ali vrtnarjenje, vsakdo nekaj počne in to vsak dan," je za britanski The Sun pojasnil kardiolog. 

Acciaroli | Avtor: google+ google+

Kar je znanstvenike še posebej presenetilo, so mladostne kapilare, ki jih imajo upokojenci na obali Cilento, katere del je tudi vas Acciaroli. Kot je znano, razširjene in poškodovane vene spodnjih okončin ali krčne žile povzročajo resno obolenje s hudimi posledicami. Med prebivalstvom razvitega sveta se z njim spopada 25 do 35 odstotkov prebivalstva, po 60. letu starosti pa že kar polovica. 

Ljudje ob obali Cilento zagotovo nimajo teh težav. Nasprotno "upokojenci imajo nedvomno kapilare dvajsetletnika, " ugotavlja raziskava, v kateri je sodelovalo osemdeset starejših ljudi s tega območja, med njimi kar 25 stoletnikov.

Poleg mediteranske prehrane (v vasi jo v glavnem pridelajo sami) in hoje v strmi hrib, so tukaj še nekateri drugi dejavniki:

"Morda ima kaj opraviti z dejstvom, da starejši moški ne delajo drugega, kot da ves dan sedijo pred kavarno, kar pomeni manj stresa," ugotavlja kardiolog, ki receptu za dolgo in srečno življenje doda še eno sestavino, ki se je poslužujejo prebivalci s tega konca Italije: 
"Spolna aktivnost tudi pri starejših ima tudi nekaj opraviti s tem. Pa dober zrak. Uživajte življenje, torej," je sporočil znanstvenik.

Najstarejši Slovenec star 109 let 

Najstarejši Slovenec, ki je hkrati tudi najstarejši slovenski moški vseh časov Nikolaj Dragoš je letos dopolnil 109 let. Kot recept za dolgo življenje pa Belokranjec poudarja skromnost, delavnost, aktivnost in vztrajnost.

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.