Svet
1228 ogledov

V Veliki Britaniji se kljub delti pripravljajo na veliko sproščanje

Boris Johnson Epa
Na Otoku se pripravljajo na sproščanje ukrepov.

Britanski predsednik vlade Boris Johnson bo danes predvidoma predstavil načrt sproščanja ukrepov v Angliji, ki bo vključeval nove smernice glede socialne distance, nošenja mask ter dela od doma. 

Preostale omejitve, ki so bile sprejete zaradi epidemije covid-19 naj bi 19. julija ukinili - končna odločitev o tem naj bi bila sprejeta 12. julija. 

Število okužb bo po sproščanju zraslo

Epidemiološke napovedi sicer kažejo, da se bo število okužb zaradi sproščanja ukrepov povečalo, a vlada poudarja, da je program cepljenja znižal število hospitalizacij in smrtnih primerov zaradi covid-19. 

Slovenija Veliko Britanijo uvršča na seznam temno rdečih držav, kar pomeni, da je po obisku te države obvezna 14-dnevna karantena, kljub cepljenju.

Pričakujejo, da bo Johnson ob predstavitvi novega načrta sproščanja dejal, da se bo treba naučiti živeti s covid-19, tako kot pri gripi, ter da se bodo hospitalizacije, težji primeri in tudi smrti dogajali, a jih bo mnogo manj zaradi razširjenega cepljenja. 

"Zahvaljujoč uspešni izvedbi programa cepljenja previdno napredujemo z našimi načrti," je povedal Johnson. "Pandemije ni konec, število okužb bo v prihodnjih tednih še raslo."

89 odstotkov jih je že dobilo vsaj prvi odmerek

V Veliki Britaniji je kar 89 odstotkov odraslih že prejeli prvi odmerek cepiva, 64 odstotkov pa jih je že polno precepljeno. Število okužb je kljub temu v preteklih tednih poraslo, zaradi širjenja nove, bolj nalezljive različice virusa delta. 

 | Avtor:

Sproščanje ukrepov so zamaknili za štiri tedne, da bi še pridobili čas za cepljenje čim večjega števila ljudi. Vlada poudarja, da podatki kažejo, da je cepivo učinkovito v preprečevanju težjih oblik bolezni ter hospitalizacij.

Pritisk na bolnišnice

Minister za zdravje v senci Jonathan Ashworth je pozval vlado, naj jasno pove "kakšna stopnja smrtnosti in primeri dolgega covida" je smatrana za sprejemljivo. 

"Pustiti, da število primerov zraste brez akcije pomeni nadaljnji pritisk na zdravstvo, več obolelih in motnje v izobraževanju - ter večje tveganje, da se pojavi nova različica virusa," je posvaril. 

Škotska, Wales in Severna Irska bodo predstavili svoje načrte sproščanja. Škotska vlada je predlagala, da bo ob naslednjem pregledu epidemiološke situacije ohranila nekatere osnovne ukrepe, vključno z maksami. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • rd2dmk2 14:56 05.julij 2021.

    prosim za razlago, 89 % prebivalstva je dobilo eno dozo, pravijo da so cepiva varna za vse variante, tu pa gredo okužbe gor... ja če malo seštejemo nekaj je cepljenih (89%), nekaj jih je preboleleo ( premier Johnons , če ...prikaži več noben drug ne ), ja kdo za boga milega pa še lahko potem zboli.. novorojenčki v juniji in juliju ? a imajo mogoče britanci eno svojo foro, kdor trikrat zboli , ta dobi six-pack ginesa.

  • Gandi123 11:51 05.julij 2021.

    V Veliki Britaniji cepljenih 89% prebivalstva, so temno rdeči in sproščajo ukrepe??? 😂😂😂 Kje je tu logika?