Svet
12391 ogledov

V veljavi novi protikadilski zakon: prepoved kajenja na vseh javnih mestih

Kajenje Profimedia
Mehika je uveljavila enega najstrožjih zakonov za omejevanje uporabe tobačnih izdelkov na svetu, saj prepoveduje kajenje na vseh javnih mestih, poroča britanski BBC. Ukrep, ki je bil prvič odobren v letu 2021, vključuje tudi prepoved oglaševanja tobačnih izdelkov.

Več držav Latinske Amerike je že uzakonilo oblikovanje različnih javnih prostorov brez kajenja, mehiška zakonodaja na tem področju pa po navedbah BBC velja za najstrožjo in najobsežnejšo.

Zakon iz leta 2008 je v Mehiki uveljavil ločene prostore za kadilce in nekadilce v barih, restavracijah in na delovnih mestih, zdaj pa se prepoved kajenja razširja na vsa javna mesta. To vključuje parke, plaže, hotele, pisarne in gostinske lokale.

Vključuje tudi prepoved oglaševanja, promoviranja in sponzoriranja tobačnih izdelkov, kar pomeni, da cigarete ne smejo biti na vidnem mestu niti v trgovinah. Omejena je tudi uporaba uparjalnikov in elektronskih cigaret, še posebej v notranjosti prostorov.

Panameriška zdravstvena organizacija je pozdravila to odločitev in čestitala mehiški vladi za ta ukrep. Poudarila je, da je kajenje odgovorno za skoraj milijon smrti v obeh Amerikah, tako neposredno kot posredno zaradi izpostavljenosti tobačnemu dimu.

Kadilci pa se pritožujejo zaradi takšne strogosti. Poslej bodo lahko kadili samo doma ali v drugih zasebnih prostorih.

Nekateri tudi dvomijo v možnost uveljavitve prepovedi v praksi. Zaradi razširjene korupcije v mehiški policiji se bojijo, da bodo policisti to izrabili kot priložnost za nove podkupnine.

Komentarjev 1
  • kapibara1 17:44 16.januar 2023.

    Tudi to JE napovedano, za Novi Sistem na Svatu.. Tudi alko pride na vrsto..