Svet
52 ogledov

"V vojni je bolj nevarno biti ženska kot vojak"

Spominska slovestnost v Sarajevu EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ženske so za ta konec tedna sklicale žensko sodišče, kjer bodo spregovorile o grozotah, ki so jih doživele med vojno na območju nekdanje Jugoslavije.

"Vojne so včasih zahtevale največ moških žrtev, zdaj pa so to ženske in otroci. V vojni je danes bolj nevarno biti ženska kot vojak," je izpostavila Metka Roksandić iz Ženskega lobija Slovenije, ki bo kot ena izmed številnih organizacij ta konec tedna organizirala žensko sodišče v Sarajevu.

Štirideset žensk bo v Bosni in Hercegovini pričalo o grozotah, ki so se jim zgodile pred 20 leti, med njimi bosta tudi dve Slovenki, ki bosta govorili o izkušnji izbrisa in o prisilni mobilizaciji brata, za katerega so kasneje izvedeli le da je umrl. "Vsa ta bolečina in kar se je ženskam dogajalo … Izkazalo se je, da so redna sodišča s svojo proceduro premalo," pravi Roksandićeva in nadaljuje, da je za družbo pomembno, da si prizna kaj se je dogajalo.

Najmlajša je štela le 11 let

Vojna na območju nekdanje Jugoslavije je pustila za seboj okoli 96 tisoč žrtev, od 20 do 50 tisoč žensk naj bi posilili. "Šele kasneje smo izvedeli tudi, da so v Ljubljani preko 300 ženskam, ki so bile posiljene, naredili splave," je še povedla Metka Roksandić, ki je ob še dejala, da so "to so dogodki, o katerih se nam niti ne sanja". Med njimi so bile tudi številne še mladoletne deklice, najmlajša žrtev naj bi štela vsega 11 let.

Mednarodne organizacije, kot so združeni narodi in Unicef, potrjujejo, da je bilo le v Bosni posiljenih več kot 20 tisoč muslimanskih žensk. Podobni zločini pa so se dogajali takrat v Ruandi, Peruju, Bagladešu... o njih pa poročajo še danes iz Nigerije, Sirije, Iraka ...

Haaško sodišče je premalo

Kljub temu, da je mednarodno sodišče v Haagu potrdilo, da se posilstva uporabljajo kot orožje vojne in sredstvo za etnično čiščenje, je to za sprejetje dogodkov v družbi premalo. Ženske bodo tako med 7. in 10. majem v Sarajevu po vzoru drugih območji, kjer so se odvijale vojne – Južna Afrika, Indija, Japonska – spregovorile o težavah, ki so jih premagale oziroma se z njimi soočajo še danes. Ob koncu štiridnevnega pričevanja o spolnem, etničnem in ekonomskem nasilju ter prisilni militarizaciji pa bo sodni senat izrekel svoje mnenje. "Ideja je, da bi ženske, ki so preživele, tudi v Bosni dobile priznanje, da se jih priznava kot žrtve vojne."

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.