Svet
14 ogledov

V vojno proti piratom

Somalijski pirati so izpustili 23 članov posadke. Žurnal24 main
Hrvaška bo do konca leta v Somalijo poslala oboroženo ekipo, ki bo pred nevarnimi pirati ščitila humanitarne ladje, poroča Slobodna Dalmacija.

Pripadniki hrvaške mornarice naj bi se pridružili operaciji EU Atalanta, v kateri Hrvaška sicer že sodeluje, prvič pa bo Hrvaška imela samostojno enoto za zaščito plovil (Autonomous Vessel Protection Detachment), ki bi se lahko s pirati spopadel iz oči v oči. Te enote so na trgovskih ladjah, ki prevažajo humanitarno pomoč in hrano. 

Usposobljenost hrvaške mornarice so preverjali v vojni luki Lora. Ladjo pred Splitom so tako v vaji z majhnimi in hitrimi čolni napadali pirati, izvedli so evakuacijo ranjencev z ladje, reševali ljudi iz morja, ponoči pa so preverili še delovanje opreme za nočno gledanje.

Komentarjev 2
  • KLOBO 10:14 02.avgust 2014.

    In seveda zapravljenega veliko davkoplačevalskega denarja za osebe izlete Jaklića in tigraste !!

  • KLOBO 10:13 02.avgust 2014.

    Da ne bo nekaj podobnega kot si je domislil slovenski domišljavi obrambni minister Jaklić, ko je poslal našo edino vojno ladjo lovit afriške begunce pri Lampeduzi. Edina stvar je bila, da sta hodila z Bratuško na izlet v te kraje, ...prikaži več haska od te akcije pa nobega !!