Svet
45 ogledov

V vojsko obvezno tudi ženske

vojakinja Shutterstock
Sprejeli nov zakon. Na Norveškem bodo z začetkom prihodnjega leta v vojsko lahko vpoklicali vse mlade ženske.

Služenje vojaškega roka je na Norveškem v teoriji obvezno, a je dejansko za to več interesentov, kot pa prostih mest. Tako vojaška obveznost velja za 60.000 Norvežanov, vendar vsako leto vojaški rok služi le 8000 prostovoljcev - trenutno 7000 moških in tisoč žensk. Bodoče vojake med zainteresiranimi za služenje vojaškega roka izberejo na podlagi psiholoških testov in preizkusov telesne zmogljivosti ter njihove motivacije.

Izboljšali bi ženske kvote

Število vojakov bo po navedbah norveškega obrambnega ministrstva kljub spremembi zakonodaje ostalo nespremenjeno. "Naš cilj je povečati delež žensk v vojski," je pojasnila obrambna ministrica Ine Eriksen Soreide, ki pa ni navedla konkretnih številk o deležu žensk v vojski. Dodala je, da bodo na Norveškem zaradi splošne vojaške obveznosti imeli možnost rekrutirati najboljše in najbolj motivirane sodelavce.

Evropske države sicer obvezni vojaški rok v zadnjih letih praviloma ukinjajo in uvajajo zgolj profesionalno vojsko. Služenje vojaškega roka za ženske je obvezno v nekaterih državah po svetu, med drugim v Izraelu.

Komentarjev 7
  • Senior 17:34 24.oktober 2014.

    To je najbolj pametno razmišljanje zadnjih 20 let! Imeli bi veliko manj narkomanov in barab!

  • frogstomp 14:30 15.oktober 2014.

    zato ker gnil razpadajoč sistem rabi brezpogojno poslušnost za svojo vzdržnost.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:56 15.oktober 2014.

    sori ampak ne more vojska reševat nesposobnost starševske vzgoje. vojska te mogoče res nardi super delavnga ampak te pa tud nardi super ovčico k ne sme preveč s svojo glavo mislt.