Svet
16 ogledov

V vrsti čakali, da oddajo glas

El Baradej nasprotuje zgodnji izvedbi referenduma. (Foto: EPA) Žurnal24 main
V Egiptu se državljani odločajo o paketu ustavnih sprememb. Svoj glas je želel oddati tudi eden vidnejših opozicijskih predstavnikov Mohamed El Baradej, ki pa ga je množica napadla s kamenjem.

El Baradej naj v napadu ne bi bil ranjen, ni pa uspel oddati svojega glasu na referendumu, na katerem odločajo o ustavnih spremembah, poroča AP. Predlagane spremembe med drugim predvidevajo izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev letos ali v prvih mesecih prihodnjega leta.
El Baradej in še nekateri njegovo somišljeniki nasprotujejo spremembam, saj naj bi bil referendum izveden prezgodaj. Tako naj bi bile v prednosti že uveljavljene organizacije, med njimi tudi muslimanska bratovščina.

Rezultati današnjega referenduma naj bi bili znani jutri oziroma v ponedeljek. Prvi podatki kažejo na visoko udeležbo, saj so se ponekod vile dolge vrste še pred odprtjem volišč. "To je zgodovinski dan za Egipt," je dejal namestnik premierja Jahija al-Gamal. "Končno so Egipčani spoznali, da njihov glas šteje."

Egipčani se odločajo o paketu devetih sprememb. Med predvidevnimi spremembami so omejitev trajanja predsedniškega manadata in kandidiranje neodvisnih kandidatov na volitvah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.