Svet
19 ogledov

V zadnjem letu umorili 70 novinarjev

Žurnal24 main
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je ob svetovnem dnevu svobode medijev pozval k več varnosti za novinarje. V zadnjem letu dni je bilo ubitih 70 novinarjev, 14 jih je zaradi svojega dela umrlo letos.

"Vsako leto ob dnevu svobode medijev potrdimo našo zavezo temeljni svobodi prejemanja in razširjanja informacij in idej skozi medije, ne glede na meje, kot je zapisano v 19. členu univerzalne deklaracije človekovih pravic. A vsak dan v letu vidimo napade na to pravico," je v poslanici zapisal Ban.

Lani se je za zapahi znašlo 211 novinarjev. Od leta 2008 jih je moralo 456 zapustiti svojo državo. Od leta 1992 je bilo ubitih več kot 1000 novinarjev, kar je skoraj eden vsak teden. "To so alarmantne številke," je opozoril Ban in pozval h kaznovanju tistih, ki za tarčo nasilja, ustrahovanja ali prirejenih pravnih postopkov izberejo novinarje in želijo na tak način vplivati na njihovo delo.

Mediji nujni za zagotavljanje demokracije

Ban je opozoril, da so svobodni mediji, tako tradicionalni kot novi, nepogrešljivi pri zagotavljanju razvoja, demokracije in dobrega upravljanja. "Družbeni mediji in mobilne tehnologije ponujajo nova orodja za spodbujanje participacije državljanov in gospodarski ter družbeni napredek," je poudaril in pozval vse vlade, družbe in posameznike k aktivnemu branjenju pravice do svobode medijev.
Pozivu ZN za boljšo prihodnost se je pridružila tudi evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD). "Ohranjanje svobode izražanja in medijskega pluralizma je nenehna skrb demokratičnih družb," je opozorila v izjavi. "Ohranjanje medijskega pluralizma je odločilno za demokratične procese v Sloveniji in po vsej Evropski uniji in svetu," je menila.

Fajonova je ob tem pozvala k podpisu evropske državljanske pobude za medijski pluralizem. Gre za pobudo Evropske alternative ter Mednarodnega združenja novinarjev k izvajanju vsesplošne evropske direktive za večjo raznovrstnost in manjšo odvisnost medijskega prostora v EU. Pobuda za uspeh potrebuje milijon podpisov v vsaj sedmih državah članicah unije, kampanja pa poteka tudi v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.