Svet
11 ogledov

V Zagrebu vojna med taksisti in Uberjem

Uber Profimedias
V Zagrebu divja podtalna vojna proti voznikom, ki delajo za Uber. Taksisti prek aplikacije odkrijejo lokacijo voznika in ga nato napadejo.

Iz Zagreba v zadnjih dneh poročajo o večih napadih na voznike, ki imajo pogodbo z družbo Uber. Kot je znano, je Uber pričel svoj servis prevozov v Zagrebu ponujati pred nekaj meseci, kar je pri tamkajšnjih taksistih sprožilo nemalo negodovanja nad po njihovem mnenju nelegalno konkurenco voznikov, ki imajo dogovor z ameriškim podjetjem.

V zadnjih štirih dneh so bili v Zagreb napadeni že najmanj štirje vozniki Uberja, poroča Jutarnji list, zadnjič v petek zvečer. 

"Voznik je stal na parkirišču, ko so k njemu prišli taksisti, ki sicer parkirajo na osrednji avtobusni postaji. Pričeli so ga psovari in mu groziti," je po pisanju časnika povedal pojdetnik Damir Malora, ki ima dogovor z Uberjem za prevoz strank, zanj pa delajo štirje zaposleni. Eden od njih je bil v zadnjih dneh napaden že dvakrat.

A čeprav so poklicali policiste, slednji kaj dosti niso mogli storiti, saj do fizičnega obračuna  ni prišlo v nobenem primeru, zato so lahko le popisali vse prisotne taksiste. V enem primeru so proti njim sprožili postopek zaradi kršenja javnega reda in miru. 

Voznika Uberja ni težko odkriti

"Zelo enostavno nas odkrijejo. Naložijo si aplikacijo Uberja, tako da točno vidijo, kje so njegovi vozniki trenutno. Nato se nagrmadijo okoli voznika in mu pričnejo groziti," pripoveduje Malora taktiko zagrebških taksistov. 

Eden od napadenih voznikov pravi, da so ga obkolili in mu onemogočili kakršnokoli gibanje, nato pa poklicali davčne organe, češ da dela protizakonito. 

"Uber ni taksi. Vozniki imamo lastno dejavnost in smo z Uberjem naredili sporazum. Vse je transparentno, mi ne zaračunavamo vožnje in nismo taksi služba," navaja Malora bistveno razliko med idejo Uberja in taksi službo, ki pa je tudi drugod po svetu sprožila že burne odzive taksi služb in v nekaterih primerih celo spreminjanje zakonodaje. 

V zagrebškem taksi združenju ne vedo nič o napadih, iz Uberja pa pravijo, da je njihovo poslovanje transaprentno in da niso grožnja taksistom, hkrati pa so izrazili polno podporo svojim pogodbenikom. "Nasilje nikoli ne bo rešitev za probleme," še dodajajo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Harrison 06:36 08.februar 2016.

    Apaurin je zate !

  • AnzeSmolej 23:21 07.februar 2016.

    če voziš za uber nisi zavarovan,nimaš plačanih prispevkov, nič od nič, samo nekaj malega dobiš, ravno toliko da pokriješ za bencin in malce še za svoj čas. Gume,registracijo,vinjeto,cestnine itd moraš sam kriti.

  • AnzeSmolej 23:19 07.februar 2016.

    Balkanci pač, in potem pričakujemo da se bodo ljudje iz Iraka ali Sirije asimilirali ?! hahahhaha