Svet
11 ogledov

V zapor, ker niso napovedali potresa

Potres v L'Aquili EPA
Šest seizmologov in nekdanji vladni uradnik so bili obsojeni na šestletno zaporno kazen zaradi potresa v L'Aquili leta 2009.

Spoznani so bili za krive večkratnega uboja. Tožilci so trdili, da so pred uničujočim potresom večkrat dali zavajajoče izjave.

Po mnenju sodnika, ki je za odločitev potreboval le nekaj več kot štiri ure, je vseh sedem obsojenih pred potresom dajalo nenatančne, nepopolne in nasprotujoče si informacije o tresljajih, ki so jih prebivalci čutili pred uničujočim potresom 6. aprila 2009, ki je opustošil L'Aquilo in terjal 309 smrtnih žrtev.  Zagovorniki pa so vse do zadnjega trdili, da se potresa tolikšnega obsega ni dalo napovedati.

Proces je sprožil veliko zanimanja v strokovni javnosti. Menijo, da so na sojenju, do katerega sploh en bi smelo priti, dejansko sodili znanosti. V podporo obsojenim je več kot 6.000 znanstvenikov podpisalo peticijo, ki so jo poslali italijanskemu predsedniku Georgiu Napolitanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.