Svet
17 ogledov

V zapor zaradi 22 kg fižola podkupnine

Hrvaška policija Profimedias
Sodišče v Osijeku je razglasilo sodbo nekdanjemu namestniku načelnika policijske uprave vukovarsko-sremske, ker je sprejel 22 kilogramov fižola podkupnine.

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je več mesecev skrivnostno nadziral mrežo policistov zaradi suma različnih kaznivih dejanj, kot je "urejanje" prometnih in drugih prekrškov znancem in prijateljem. Sodišče v Osijeku je vse obtožence spoznalo za krive; vsi so prejeli pogojne kazni, le nekdanji namestnik načelnika policijske uprave vukovarsko-sremske Mato Kirchbauer je dobil kazen efektivnega zapora v trajanju leta dni.

Kirchbauerjev brat Antun, tudi policist, je obsojen na leto dni zapora, a bo namesto zaporne kazni opravljal javna dela, tako kot Miroslav Novaković, ki je podkupil Mata Kirchbauerja s fižolom.

Novaković je nabavil 22 kilograma fižola za Kircbauerja, ki je uredil težave četverice državljanov Srbije, ki so delali na Hrvaškem brez ustreznih dovoljenj. Fižol naj bi naročil za prvomajsko proslavo, ki jo je lokalni SDP organiziral leta 2013. Primopredajo fižola so posneli med policijskim nadzorom Kirchbauerja.

Bivši šef vukovarske policije Blaž Topalović je zaradi zlorabe položaja in pooblastil obsojen na devet mesecev zapora, ki jih bo moral prestati, če bo v naslednjih treh letih ponovil kaznivo dejanje.

Javna dela bodo morali opravljati tudi preostali štiri policisti ter ostali obtoženci, med katerimi je tudi direktor zdravstvenega doma v Vinkovcih. Vse policiste so medtem vrnili v službo, Topalović pa se je upokojil.

Komentarjev 1
  • mb 11:50 14.april 2016.

    čisti balkan čeprav verjamem, da je podobno tudi drugod po svetupo moje 1xobsojen policaj, četudi samo pogojni nima več kaj za delati v službi na policiji