Svet
28 ogledov

V zapor zaradi himalajske viagre

Himalaja Shutterstock
Sodišče v severozahodnem delu Nepala je na večletne zaporne kazni obsodilo 19 vaščanov, ki so do smrti pretepli sedem nabiralcev tako imenovane himalajske viagre.

Sodišče v Manangu je šest vaščanov obsodilo na 20 let, ostalih 13 pa na dve leti zapora. Napadi so se zgodili junija leta 2009, ko je sedem nabiralcev prišlo v bližnje hribe, da bi nabrali jarsagumbo – redko glivo, ki raste v truplih gosenic. Ker velja za afrodiziak – v tamkajšnjih krajih ji pravijo tudi himalajska viagra –, je treba ponekod za gram jarsagumbe odšteti tudi do deset evrov.

Vaščani so trupla nabiralcev najprej zakopali, nato pa so jih izkopali in jih vrgli v reko Marsyangdi, poroča Himalayan Times.

Na Kitajskem je povpraševanje po jarsagumbi zelo veliko, saj jo uporabljajo tudi v medicini. Številni revni prebivalci višje ležečih zaselkov v Nepalu jo v želji po dodatnem zaslužku tudi nabirajo. Zaradi dobičkonosnosti želi vlada njihovo dejavnost omejiti, saj se morajo nabiralci prijaviti in dobiti dovoljenje, poroča BBC.

Nabiranje himalajske viagre v vseh tamkajšnjih regijah ni dovoljeno. Kjer pa ni prepovedano, pa običajno velja, da je cena za pridobitev dovoljenja za nabiranje višja za tiste nabiralce, ki prihajajo iz drugih regij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.