Svet
1 ogledov

V ZDA dogovor pet do 12h

Ameriški senat EPA
Ameriški senat je sprejel zakon za nevtralizacijo vpliva tako imenovanega fiskalnega prepada z višjimi davki in nižjo proračunsko porabo, ki je danes stopil v veljavo. Zakon je potrdil z 89 glasovi proti osmim.

Z zakonom, za katerega se je republikanska manjšina v senatu izpogajala z Belo hišo, želi senat ustaviti večino povišanj davkov in preložiti avtomatično zmanjšanje porabe.

Tako preprečuje, da bi se povečali davki srednjemu sloju, oziroma določa, da bodo višji za poročene pare, ki imajo na leto dohodek večji od 450.000 dolarjev, oziroma posameznike, ki imajo dohodek večji od 400.000 dolarjev.

Za dva meseca so tudi blokirali proračunsko porabo, podaljšali podporo za brezposelnost tistim, ki so dlje časa brezposelni, preprečili 27-odstotni padec plačil zdravnikom iz sistema zdravstvenega zavarovanja za starejše (medicare) in preprečili porast cen mleka. Preprečili so tudi povišanje plač članom senata za 900 dolarjev, ki naj bi stopilo v veljavo marca.

Manjka še podpis predsednika

Ameriški predsednik Barack Obama je sprejetje zakona že pozdravil in dejal, da so storili prav, k takojšnjemu sprejetju pa je pozval tudi predstavniški dom, v katerem imajo sicer večino republikanci. Da bi zakon stopil v veljavo, ga mora nato podpisati še Obama.

Ker ni bilo dogovora med republikanci in demokrati, so ZDA sicer danes "tehnično" padle v fiskalni prepad z višjimi davki in nižjo proračunsko porabo. Ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času so tako potekle davčne olajšave, sprejete v času predsednika Georgea Busha mlajšega, v veljavo pa so stopili proračunski varčevalni ukrepi, vredni 110 milijard dolarjev na leto. Vendar pa verjetno le začasno in brez večjih posledic, saj je senat danes že potrdil omenjeni zakon, ki ga mora potrditi še predstavniški dom.

Komentarjev 2
  • mirko 22:26 01.januar 2013.

    Ne vem če bo to držalo, saj je njihov dobiček najbolj odvisen od kondicije ameriškega gospodarstva. Logično bi bilo, da bi se ob zmanjšanju javne porabe začelo gospodarstvo krčit. Ameriški trg je tako velik in kupna moč njihovih državljanov zelo ...prikaži večlo pomembna za njihovo gospodarstvo. Edino kar američane muči so energetski viri. Za to pa imajo toliko vojaških oporišč po svetu, da nadzorujejo trgovino svetovne nafte.

  • Trsten 16:01 01.januar 2013.

    To je le Rokfelerjevo darilo. Čez mesec dni bo ZDA potopil. Tako so se dogovorili Bilderbergi.