Svet
17 ogledov

"V ZDA je še veliko ruskih vohunov"

Arhivska fotografija Vicky Pelaez. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ena od domnevnih ruskih vohunov v ZDA izpuščena v hišni pripor. Tožilci prepričani, da imajo močan primer. Za otroke poskrbel FBI – kje so, niso sporočili.


Po zaslišanju v New Yorku so izpustili Vicky Pelaez. Odhaja v hišni pripor, kjer bodo njeno gibanje skrbno nadzorovali z elektronsko napravo. Pelaezova je bila kolumnistka za španski časopis El Daiario, ki izhaja v New Yorku.

Robert Christopher Metsos | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prvo priznanje
Drugi aretirani ostajajo v zaporu, šest jih bodo še zaslišali v prihodnjih dneh. Izpustili niso niti soproga Pelaezove, Juana Lazara. Slednji je priznal, da je uporabljal lažno ime in je po narodnosti dejansko Rus  in ne Urugvajec, kot je trdil do zdaj.

Enajstega osumljenega, Roberta Metsosa, so prijeli na Cipru, ga po plačilu 20 tisoč evrov varščine izpustili iz pripora, nato pa je pobegnil. Prav Metsos naj bi bil vodja celotne skupine.

Nekateri menijo, da je pobegnil na turški del Cipra. Da se je zatekel v to državo, ni presenečenje, saj je dobro znano, da med Ciprom in Rusijo obstajajo tesne vezi.

Največ pozornosti medijev je sicer pritegnila lepa Anna Chapman, ki jo številni že primerjajo s slovito Mato Hari. Najuspešnejša pa naj bi bila Cynthia Murphy, ki je svojim ruskim šefom izročala sezname perspektivnih študentov na univerzi Columbia. Njihov načrt naj bi bil, da jih vpletejo v svojo mrežo, Columbio pa spremenijo v svoje oporišče.

Še več jih je
Tožilstvo je prepričano, da bo šel primer kot po maslu. V zadnjih dneh naj bi pridobil še več obremenjujočih dokazov – v sefih osumljencev so našli večje količine gotovine, imeli naj bi fotografije in videoposnetke srečanja osumljencev s predstavniki ruskih oblasti. Državni tožilec Michael Farbiarz pa je dejal, da je v ZDA ''veliko ruskih vladnih agentov, ki aktivno sodelujejo v tej zaroti''.

Kje so otroci?
Rezultat dolgoletnega vohunjenja je bilo tudi šest otrok – vohuni so namreč živeli kot povsem običajni zakonski pari. Zdaj ima najstarejši 17 let, najmlajši pa nekaj mesecev. Po aretaciji njihovih staršev je za njih poskrbel FBI. Odpeljali so jih na neznano lokacijo, prav tako za zdaj ni znano, kakšna usoda jih čaka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.