Svet
17 ogledov

V ZDA sprejeli zakon o orožju

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kongres Združenih držav Amerike je prvič po letu 1994 dal zeleno luč novemu zakonu o nošenju orožja. Nov zakon naj bi zaostril predvsem pogoje nakupa orožja, kjer naj bi prodajalci preverjali kupce.

Pobuda ali zadnja kaplja čez rob za sprejetje novega zakona so bili vedno pogostejši krvavi strelski napadi na šolah in javnih mestih. Zadnji tak strelski pohod je bil tisti, kjer je južnokorejski študent Ču Seung Hu aprila letos na fakulteti v Virginii postrelil 32 študentov in profesorjev, na koncu pa sodil še sebi. Izkazalo se je, da je študent bil duševno moten in kot tak ne bi smel posedovati orožja.

Ravno na tem področju prinaša zakon spremembe. Po obstoječi zakonodaji iz leta 1968 nakup orožja ni bil dovoljen osebam obsojenim za zločin za katerega so preživeli več kot eno leto v zaporu; osebam zasvojenim z mamili ter psihično neuravnovešenim osebam. Omejitve so bile ohlapne, zapletlo pa se je tudi pri samem izvajanju zakona, saj prodajalci niso preverjali ozadja kupcev.

Nov zakon predvideva več restrikcije na tem področju, in sicer:

- Zagotovljeno bo več sredstev za preverjanje kriminalnega ozadja oseb.

- Jasno navaja katera zdravniška potrdila je potrebno predložiti ob nakupu.

- V obdobju petih let bo državam in državnim sodiščem zagotavljal 375 milijonov dolarjev na leto za izboljšanje procesa pridobivanja informacij o mentalnem zdravju.

- Države, ki zakona ne bodo uspešno izvajale bodo ostale brez zveznih denarnih sredstev. Nasprotno pa bodo tiste, ki bodo pri tem uspešne imele prednost pri pridobivanju le teh.

Zakon v ZDA pozdravljajo, saj po obstoječih podatkih ima kar 250 od 300 milijonov prebivalcev v lasti kos orožja. Kritiki pa so ob sprejetju zakona skeptični, saj naj bi naredil več škode kot koristi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.